Maroko je ipak ograničio ilegalnu migraciju prema Španjolskoj

Jučer smo pisali o iznenadnom dolasku migranata iz Afrike u španjolsku enklavu/grad Ceutu koja se nalazi na afričkom dijelu Gibraltarskog prolaza.

Do kraja dana broj migranata koji su došli do teritorija Španjolske se popeo na 8000. Dio, uglavnom mladih, migranata je preplivao do enklave dok je drugi dio preskočio visoki zid. Španjolska je uključila i vojsku, a oko 4800 migranata je vraćeno u Maroko.

Maroko je propustio migrante i otvorio im granice. Takva odluka Maroka ima političku pozadinu. Naime, nezadovoljni su jer je Španjolska primila 73-godišnjeg Brahim Ghalija na liječenje od Covid-19, piše Politico. Maroko je nezadovoljan i zbog medijske pažnje u Španjolskoj usmjerene na vođu pobunjenika u Zapadnoj Sahari koja mu time daje legitimitet. Zapadna Sahara je sporno i nestabilno područje koje Maroko svojata, a pitanje Zapadne Sahare smatra “fundamentalnim” za svoje interese.

EU je stala iza Španjolske. Potpredsjednik Europske komisije Margaritis Schinas izjavio je: “Ceuta je u Europi, ovo je europska granica i što se tamo dogodi nije problem Madrida, nego naš problem.”

Iz Španjolske danas javljaju kako imaju značajno manje problema i da se čini kako je Maroko opet učinio svoje granice manje propusnim. Stanje u kojem Maroko pušta migrante na tlo Europe i koristi to kao politički alat, podsjeća na odnos Turske i EU. Mokri, promrzli i gladni migranti opet su postali sredstvo ucjene.

Komentari

komentar





You may also like