Maroko suspendirao veze s njemačkim veleposlanstvom

Maroko je suspendirao kontakte s njemačkim veleposlanstvom u zemlji zbog stava Berlina o Zapadnoj Sahari, objavio je Reuters.

U dokumentu marokanskog ministarstva vanjskih poslova govori se o “dubinskom neslaganju” po pitanju Zapadne Sahare, zbog čega je zatraženo od ministarstava i vladinih tijela da ne održavaju kontakte s njemačkim veleposlanstvom, kao i s njemačkim humanitarnim i političkim organizacijama u zemlji.

Visoko rangirani marokanski diplomat naveo je kao razloge za odluku njemačku reakciju na američko priznanje marokanskog suvereniteta nad Zapadnom Saharom te odluku Njemačke da ne pozove Maroko na međunarodni sastanak o Libiji prošle godine, što je pokazalo “nepoštivanje” Maroka.

Gerilski front Polisario bori se desetljećima, uz pomoć Alžira, za neovisnost Zapadne Sahare. Maroko je sagradio veliki zid usred pustinje, zapadno od kojega Polisaro kontrolira, otprilike trećinu teritorije Zapadne Sahare, španjolske kolonije do 1975.

Trump je, nakon sporazuma o normalizaciji odnosa između Izraela i Maroko rpiznao marokanski suverenitet nad Zapadnom Saharom, a njemačka je sazvala sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o tom pitanju.

Komentari

komentar





You may also like