Maršal Haftar dovlači dodatne snage za napad na Tripoli

Zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) maršal Khalifa Haftar priprema novi veliki napad na Tripoli i opovrgava glasine o tome, da su se vladine snage vratile na ranije izgubljene položaje.

Kako javlja Reuters, pozivajući se na izvor iz LNA, donijeta je odluka o dovlačenju dodatnih vojnih snaga, koje će sudjelovati u napadu na južnoj strani i „osigurati uspjeh operacije“ koja se otegnula „zbog borbi u gustonaseljenom području“.

Podsjećamo: LNA je 4. travnja počela veliki napad na glavni libijski grad Tripoli, koji je, skupa s manjim teritorijem zapadno od njega pod nadzorom međunarodno priznate vlade na čelu sa F. Sarrajem. Nakon početnog uspjeha i ovladavanja međunarodnom zračnom lukom i predgrađima Tripolija, vladine i njoj odane pojedine pobunjeničke snage uspjele su se konsolidirati i pružiti snažan otpor, zbog čega se ta, kako je mnogi nazivaju – završna libijska bitka – otegnula više od Haftarovog očekivanja. Pri tom je važno napomenuti kako vladu u Tripoliju podupiru pojedine zapadne zemlje, prije svih Italija, ali i Velika Britanija i SAD (s time da SAD imaju puno više manevarskog prostora za promjene svojih simpatija na libijskom terenu od dviju spomenutih država), dok iza Haftara u osnovi stoje Egipat, UAE, Francuska i Rusija.

Razgovor Trump-Haftar: JE LI HAFTAR I KONAČNI POBJEDNIK LIBIJSKOG SUKOBA?

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like