Maršal Haftar pozvao na prekid rata i dijalog s libijskom vladom nacionalnog spasa

Zapovjednik Libijske nacionalne vojske (LNA) maršal Khalifa Haftar, čije snage kontroliraju najveći dio Libije, izjavio je kako je otvoren za dijalog s vladom nacionalnog spasa Fajeza Saraja u Tripoliju. Podsjećamo kako je Haftar početkom travnja ove godine pokrenuo snažnu ofanzivu s ciljem zauzimanja libijskog glavnog grada Tripolija, koja nije završila uspješno zbog snažnog otpora vladinih snaga i njoj pridruženih okolnih paravojnih skupina. Niti jedna od sukobljenih strana na bojišnici nije uspjela ostvariti odlučnu prednost. Inače, vladine snage nadziru samo glavni grad Tripoli (ali niti njega ne u potpunosti, već pojedine kvartove kontroliraju različite paravojne milicje, koje su se zbog straha od gubitka svojih položaja u slučaju ulaska Haftarovih snaga solidarizirale s vladinim postrojbama) i malu zonu libijske sredozemne obale zapadno od toga grada.

Haftar je u posebnoj izjavi, objavljenoj sinoć uoči rasprave o Libiji na zasjedanju Glavne skupštine UN-a u New Yorku, izjavio, kako je „nama potreban dijalog i nama je potrebno sjesti za pregovarački stol“.

Posebne napore za prekid oružanih sukoba i početak pregovora između dviju suprostavljenih strana posljednjih su mjeseci ulagale Francuska i Italija.

Komentari

komentar

You may also like