Masakr: u Afganistanu militanti ubili više od 100 civila

Američko povlačenje iz Afganistana ubrzava proces pogoršanja sigurnosnog stanja u toj zemlji s obzirom kako različite radikalne islamističke organizacije time vide mogućnost za otvaranje prostora za svoj intenzivniji nastup i ostvarivanje svojih ciljeva. Organizacija koja je najviše profitirala novonastalim stanjem sigurno je talibanski pokret, koji, prema izjavama njegovih predstavnika trenutačno nadzire oko 90 posto afganistanskog teritorija.

U tim i takvim okolnostima ne začuđuje i jučerašnja objava afganistanskog Ministarstva unutarnjih poslova, prema kojoj su neidentificirani militanti ubili više od stotinu civila u okrugu Spin Boldak u regiji Kandahar koja graniči s Pakistanom i koja se nalazi pod nadzorom talibana. Vlada u Kabulu za taj zločin optužuje talibane, koji, kako je izjavio glasnogovornik tamošnjeg MUP-a Mirwais Stanekzai, to čine po nalogu svojih pakistanskih gospodara, koji time pokušavaju svoj proxy rat prikazati kao međunacionalni sukob.

Afganistansko ministarstvo obrane također je za masakr optužilo talibane.

Oni (talibani) pljačkaju civilne domove i vladine urede, uništavaju lokalnu infrastrukturu i ubijaju civile”, rekao je ministar obrane Rohullah Ahmadzai, navodi medij Tolo News .

S druge strane talibani kako nemaju ništa s tim ubojstvima i odbacuiju sve optužbe koje im u tom smislu pripisuje  Kabul. O tome je izvijestio talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid.

 





Komentari

komentar

You may also like