Maske su pale, milosti više nema: Moskovski sud suspendirao Navaljnijevu Zakladu

Moskovski gradski sud suspendirao je aktivnosti nevladine organizacije Zaklada za borbu protiv korupcije – FBK (koja je bila i glavna platforma djelovanja oporbenog aktivista Alekseja Navaljnog) i svih drugih Navaljnijevih „stožera“ do „razmatranja zahtjeva za utvrđivanje njihovih ekstremističkih aktivnosti“.

Kako je izvijestio “Intrefax”, sud je u ponedjeljak počeo s pripremama u svezi tužbe moskovskog tužiteljstva o priznanju ekstremističkih organizacija, kao i o zabrani aktivnosti FBK-a, „stožera“ Navaljnog i Zaklade za zaštitu Građanskih prava. Prema tužiteljstvu, ove organizacije “pod maskom liberalnih slogana” stvaraju uvjete za destabilizaciju stanja u zemlji. Njihov stvarni cilj je promijeniti temelje ustavnog sustava zemlje koristeći scenarij “obojanih revolucija”.

Tužiteljstvo tvrdi kako dokumenti predočeni sudu sadrže sveobuhvatne dokaze o njihovim ekstremističkim aktivnostima. Sve njih „koordiniraju strani centri koji provode destruktivne akcije protiv Rusije“, prenosi Interfax.

Intencija suda, odnosno gradske i državne politike su jasni: spriječiti svaki pokušaj budućih revolucionarnih prevrata u zemlji. Ovo ne čudi s obzirom da je nova američka administracija na čelu s Joe Bidenoom kao jedan od svojih prioritetnih ciljeva vanjskopolitičkog djelovanja odredila zaštitu ljudskih prava i pomoć svim demokratskim snagama diljem svijeta u borbi protiv autoritativnih režima. Nije potrebno preveliko političko iskustvo da se ne bi znalo na koje se to zemlje prije svega odnosi. Na Saudijsku Arabiju? Teško.

Komentari

komentar
You may also like