Masovna uhićenja državnih službenika u Saudijskoj Arabiji

Arapska televizija Al-Arabiya u petak, 12. veljače, izvijestila je o velikim uhićenjima u Saudijskoj Arabiji vezanim uz korupciju. Za podmićivanje, zlouporabu položaja i krivotvorenje dokumenata optuženo je četrdeset i osam državnih i drugih službenika te zemlje, obznanio je dan ranije Ured za nadzor i borbu protiv korupcije (Nazaha) Kraljevine Saudijske Arabije. Radi se o osobama koje su radile u ministarstvima obrane, unutarnjih poslova, pravosuđa, kao i lokalnim tijelima uprave.

Među uhićenima su i zaposlenici Agencije za državnu sigurnost, Agencije za hranu i lijekove, Glavnog ureda za meteorologiju i zaštitu okoliša i td.

Podsjećamo: Saudijska Arabija je od prošle godine pokrenula široku protukorupcijsku kampanju. U ožujku 2020. g. uhićene su stotine osoba iz različitih struktura vlasti, uključno i iz vojske i sigurnosti. Krajem siječnja ove godine uhićene su još 32 osobe pod optužbom za podmićivanje od strane organizirane kriminalne skupine i prijenos sredstava izvan zemlje. Radilo se o  ilegalnim financijskim transakcijama u iznosu od 11,6 milijardi rijala (više od 3 milijarde dolara). Kazneni postupci pokrenuti su i protiv službenika banaka koji su primali mito od organizirane kriminalne skupine koju su činili poslovni ljudi koji su zauzvrat tražili polaganje sredstava iz nepoznatih izvora i njihovo prebacivanje na račune  izvan Saudijske Arabije.

 

 

Komentari

komentar





You may also like