Masovni zločin: Eritrejske snage ubile više stotina civila u Etiopiji, među njima i djecu

Eritrejske su snage ubile više stotina civila, među njima i djecu, u etiopskoj pokrajini Tigraj, tvrdi Human Rights Watch (HRW), prenosi Al Jazeera.

Masovni zločin dogodio se u studenom 2020. u Axumu, jednom od većih gradova u pokrajini Tigraj.

Amnesty International je pak naveo, nakon istrage, da su eritrejske snage u Axumu “sistemski ubijale stotine civila”.

Podsjetimo, etiopski premijer Abij Ahmed u studenom je pokrenuo vojnu operaciju protiv vlasti u pokrajini Tigraj, nakon dužih trzavica između Fronta za nacionalno oslobođenje Tigraja (TPLF) i savezne vlasti. Ahmed je kao povod naveo napad TPLF-a na bazu etiopske vojske. TPLF je desetljećima dominirao saveznim institucijama Etiopije, ali dolaskom na vlast Abija Ahmeda gubi svoj nekadašnji utjecaj. U napadu na Tigraj etiopskoj vojsci pomaže i vojska susjedne Eritreje, koja se nakon krvavog rata odvojila od Etiopije i s kojom je Etiopija ratovala 1998.-2000. Tamošnji diktator Isaias Afwerki, kao i Ahmed, negiraju da se eritrejska vojska, jedna od najvećih na svijetu, s obzirom na broj stanovnika zemlje, bori u Tigraju.

Etiopske (među njima i etničke milicije) i eritrejske snage ušle su u Axum 20. studenog Eritrejci su tada započele “široko pljačkanje”, dok su etiopske snage to većinom samo promatrale, stoji u izvješću HRW-a.
Masakr su eritrejske snage započele 28. studenog. Eritrejski su vojnici “hodali gradom, od kuće do kuće, tražeći mladiće i dečke te su ih ubijali”, tvrdi HRW.

Spomenuta organizacija procjenjuje da je ubijeno preko 200 civila u Axumu.

 

Komentari

komentar

You may also like