Matthew Palmer o regiji zapadnog Balkana: Prihvatio sam tešku zadaću!

Foto: preuzeto s portala američkog veleposlanstva u Albaniji

Američki posebni izaslanik za tzv. zapadni Balkan Matthew Palmer izjavio je za slovenski medij „Delo“ i srbijanski Tanjug kako je svjestan svoje teške zadaće glede složenog stanja u regiji, te se osvrnuo na stanje u odnosima Srbije i Kosova, Makedonije, kao i BiH, za koju je, zanimljivo, kazao kako Daytonski sporazum nije nezamjenjiv: “Daytonski sporazum nikada nije bio zamišljen kao fiksni okvir, nego okvir koji se mijenja, ali ja sam skloniji evoluciji nego revoluciji utjecaja toga sporazuma”, kazao je Palmer, ocijenivši pri tom da je Daytonski sporazum “još živ”.

SAD su sada fokusirane na povratak Beograda i Prištine za pregovarački stol, kazao je Palmer, naglasivši kako Sjedinjene Države za taj cilj imaju mogućnosti i žele ih iskoristiti s ciljem postizanja sporazuma. To je i primaran američki cilj u regiji, zbog kojeg je on i prihvatio ovu funkciju, kako bi kroz sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova transformirao cijeli Balkan i otvorio europski put Srbiji i Kosovu, a što bi, opet, bila i „pozitivna stvar za regiju, Europu i SAD“. Prilika za to bit će kosovski izbori 6. listopada, i izbori u Srbiji idućega proljeća. Na pitanje, u čemu je problem ako Srbija lobira protiv priznanja Kosova, Palmer je odgovorio kako je to lobiranje izazvalo uvođenje carina od strane Kosova na proizvode iz Srbije, a što je, opet, udaljilo Beograd od daljnjih pregovora s Prištinom.

“Tako nešto nije od pomoći. Lobiranje kod, prije svega malih država, za povlačenjem priznanja možda je taktički uspjeh za Srbiju, ali košta Srbiju očuvanja svojih interesa i postignuća sporazuma o normalizaciji. Nadamo se da će obje strane razumjeti svoje interese i postići dogovor”, izjavio je Palmer. Pri tom je, kao središnju točku sporazuma naveo međusobno priznanje dviju država, što bi SAD željele. Kazao je kako SAD i Srbija žele istu stvar – napredak prema europskoj budućnosti Srbije.

Govoreći o potrebi postizanja kompromisa oko toga pitanja, Palmer je kazao kako je važno da budući sporazum ne bude napisan u Washingtonu i nametnut dvjema stranama, jer bi to značilo buduću nestabilnost. S druge strane, ne potpisivanjem sporazuma svi bi bili na gubitku, navodi američki diplomat, a da se to ne bi dogodilo, obje strane „mogu računati na prijateljstvo, potporu i aktivni angažman SAD-a“. Podsjetio je i na Prespanski sporazum između Grčke i Makedonije, kao „najveće diplomatsko postignuće u regiji“ posljednjih godina, ali i kazao, kako je red i da Europska unija ispuni svoj dio obveza i makednonskim građanima pruži europsku viziju.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like