May u „slijepoj ulici“ tjedan dana prije službenog Brexita

Britanska predsjednica vlade Theresa May mora zamoliti EU za odgodu roka službenog Brexita, naznačenog za kraj ožujka, a prethodno s britanskim parlamentom usuglasiti rokove njegove nužne odgode.   

„Brakorazvodna parnica“ između Velike Britanije i Bruxellesa zaoštrava se zbog nesuglasja između vlade Therese May i političke stvarnosti, preciznije, onoga što je po tom pitanju spreman predložiti Bruxelles. Neslaganja postoje čak i unutar same britanske vlade oko toga na koliko dugo Brexit može biti odgođen. Ostalo je još svega tjedan dana do službenog roka izlaska zemlje iz EU i premjerka sada užurbano priprema pitanje o njegovoj odgodi, potrebnoj za sklapanje sporazuma o tzv. mekom Brexitu, koji mora odobriti skeptično raspoloženi britanski parlament.

Rizik se sastoji u tome, što će se dogoditi ukoliko London izabere prekratak rok odgode Brexita za sklapanje sporazuma, čime može produljiti neizvjesnost i povećati potencijalne gubitke za biznis.

U četvrtak, 21. ožujka, mora se održati summit šefova zemalja EU. Ali s porastom napetosti između obiju strana diplomati razmatraju mogućnost da se idućeg tjedna održi  izvanredno zasjedanje, vezano uz potpisivanje sporazuma o produljenju Brexita. Pri tom Bruxelles ne isključuje i drugi scenarij, o kojem smo više pisali jučer: Vijeće EU usuglasilo je u utorak niz mjera u slučaju izlaska Velike Britanije iz sastava EU bez sporazuma o njegvim uvjetima – scenarij tzv. tvrdog Brexita.

Komentari

komentar




0 komentara

You may also like