McDonald’s napušta Kazahstan, zemlju od 20 milijuna ljudi

McDonald’s Corp. namjerava napustiti Kazahstan nakon poremećaja izazvanih invazijom na Ukrajinu zbog kojih je središnja azijska država ostala bez zamjene za ruske zalihe mesa, navodi američki Bloomberg.

Najveći svjetski lanac brze hrane povući će se iz zemlje od 20 milijuna stanovnika koja graniči s Rusijom nakon samo šest godina. Ruska invazija na Ukrajinu prošle godine preokrenula je globalne opskrbne lance i pogodila i tu bivšu sovjetsku republiku.

Konkretno, razlog za navedenu odluku bili su prekidi u opskrbi mesom iz Rusije u kontekstu njene specijalne vojne operacije.

Dok kazahstanske tvrtke ne podliježu sankcijama protiv Moskve, McDonald’s je zabranio lokalnim primateljima franšize da kupuju meso od ruskih dobavljača, izjavili su Bloombergovi izvori.

Također se pojašnjava da kazahstanske tvrtke nisu mogle kupovati meso od domaćih ili europskih dobavljača, jer bi više cijene i troškovi prijevoza robe po zemlji značili poslovanje s gubitkom.

U studenom 2022. McDonald’s u Kazahstanu (Food Solutions KZ LLP) objavio je na svojoj stranici i društvenim mrežama da obustavlja rad svih svojih restorana od 18. studenoga zbog ograničenja u lokalnim opskrbama. Tvrtka je uvjerila da ulaže sve napore za ponovno otvaranje što je prije moguće, obećavši da će naknadno objaviti vrijeme ponovnog otvaranja restorana. Primatelj franšize McDonald’sa u Kazahstanu je krupni biznismen Kairat Boranbaev, koji je 2021. g.,  prema mediju Forbes Kazakhstan, s bogatstvom od 590 milijuna dolara zauzeo 14. mjesto na ljestvici najbogatijih poslovnih ljudi te zemlje. Krajem prosinca 2022. pojavio se pred sudom u Astani zbog malverzacija u plinskom sektoru.

Podsjećamo i da je McDonald’s obustavio svoje poslovne aktivnosti u Rusiji u ožujku 2022., a kasnije je odlučio potpuno napustiti rusko tržište i prodati posao. Kupac je bio Aleksandar Govor, vlasnik licence tvrtke, koji sada upravlja bivšim McDonald’sovim restoranima pod novim nazivom Vkusno – i točka.

 

Komentari

komentar

You may also like