Medij: Afrika podržava Putina!

Afrički čelnici, oporbeni političari i utjecajne javne osobe s „Crnog kontinenta“ pojačavaju potporu Rusiji, iako se njezin imidž u drugim zemljama “uništava” zbog stanja oko Ukrajine.

Neki od najvatrenijih branitelja ruskog predsjednika Vladimira Putina panafrički su zagovornici doktrine afričkog jedinstva i protu-imperijalizma koji je cvjetao tijekom vrhunca Hladnog rata, objavljuje medij France 24 pozivajući se na francusku agenciju AFP.

Putin želi vratiti veličinu svoje zemlje, kazao je početkom ožujka beninski pan-afrikanac Kemi Seba.

“Na njegovim rukama nema krvi ropstva i kolonizacije. Putin nije moj mesija, ali mi je draži od svih zapadnih predsjednika i svih prokletih afričkih predsjednika koji su pod petom zapadne oligarhije”, kazao je Seba.

U Ugandi, moćni sin lokalnog veteranskog političkog vođe Yowerija Musevenija, brigadni general Muhuzi Kainerugaba, još je jedan vatreni simpatizer Putina.

“Većina čovječanstva podupire poziciju Rusije u Ukrajini”, tvitao je krajem veljače. “Putin je potpuno u pravu!”





Mnoge afričke zemlje pokazale su svoju potporu Rusiji, ili barem svoju diplomatsku ambivalentnost, u ranoj fazi ukrajinske krize. Tako su 2. ožujka članovi Glavne skupštine UN-a masovno glasovali za osudu ruskih postupaka u Ukrajini. Ali od 35 zemalja koje su bile suzdržane, gotovo polovica – šesnaest – bilo je u Africi. Tome se pridodaje i Eritreja koja je glasala protiv rezolucije, dok osam drugih afričkih zemalja uopće nije glasovalo.

“Uobičajeno, zemlje koje su bile suzdržane bile su ili autoritarni režimi ili zemlje koje su imale povijesne veze s Rusijom, često vojne, iz sovjetskih vremena”, rekla je Mahama Tawat, istraživač sa Sveučilišta Malmö u Švedskoj.

Simpatije prema Rusiji u Africi sežu do sredine prošlog stoljeća, kada je Moskva podržavala protu-imperijalističke i protu-kolonijalne pokrete i pomagala u borbi protiv aparthejda, naglašava AFP.





Na nedavnom skupu, održanom 21. ožujka, na godišnjicu pokolja u južnoafričkom Sharpevilleu na vrhuncu vladavine bijele manjine, tamošnji desničar Julius Malema kazao je slijedeće:

“Ovdje smo da kažemo NATO-u, ovdje smo da kažemo Americi: mi nismo s vama, mi smo s Rusijom.”

Malema je podsjetio da je Moskva podržavala borbu Južne Afrike protiv aparthejda, “kada nije bilo moderno biti tamo”.

“Danas želimo reći Rusiji: “Hvala vam što ste bili tamo kada nije bilo moderno biti tamo, i nemojte sumnjati u našu potporu Rusiji. Naučite ih lekciju, potreban nam je novi svjetski poredak – umorni smo od diktiranja Amerike“, kazao je južnoafrički političar.

Bilo je i proruskih skupova u afričkoj regiji Sahel (podsaharska regija), gdje Moskva jača svoj utjecaj na račun Francuske, bivše kolonijalne sile u zapadnoj Africi, dodaje AFP.

Komentari

komentar

You may also like