Medij: Američki obavještajci i europski komandosi djeluju unutar Ukrajine

U jučerašnjem izvješću The New York Times pišu o prikrivenoj mreži komandosa i obavještajaca koji djeluju unutar Ukrajine, a pomažu oko logistike, primanja paketa naoružanja i treninga. Izvori takvih infomacija za ovaj poznati medij su anonimni američki i europski dužnosnici.

Velik dio ovog posla odvija se izvan Ukrajine, u bazama u Njemačkoj, Francuskoj i UK. No, dok je Bidenova administracija izjavila da neće rasporediti američke trupe u Ukrajinu, dio osoblja CIA-e nastavio je tajno djelovati u zemlji, uglavnom u glavnom gradu Kijevu, upravljajući velikom količinom obavještajnih podataka koje dijele sa ukrajinskim snagama, tvrde dužnosnici.

U isto vrijeme, nekoliko desetaka komandosa iz drugih zemalja NATO-a, uključujući UK, Francusku, Kanadu i Litvu, također djeluje unutar Ukrajine. Sjedinjene Države su, navodno, povukle svojih 150 vojnih instruktora prije nego što je rat počeo u veljači, ali specijalne postrojbe iz saveznih zemalja su ostale u Ukrajini, obučavajući i savjetujući ukrajinske trupe i osiguravajući rute za dostavu oružja, izjavila su tri američka dužnosnika. 

Ubrzo nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači, Deseta grupa specijalnih snaga vojske, koja je prije rata obučavala ukrajinske komandose u bazi na zapadu zemlje, tiho je uspostavila zamjensku ćeliju u Njemačkoj kako bi koordinirala vojnu pomoć ukrajinskim komandosima i drugim ukrajinskim trupe. Ćeliju sada čine specijalne postrojbe iz 20 nacija. Tajnica vojske Christine Wormuth ponudila je uvid u operaciju prošlog mjeseca, rekavši da je jedinica za specijalne operacije pomaže upravljati protokom oružja i opreme u Ukrajini. “Dok Ukrajinci pokušavaju to premjestiti i izbjeći ruske napade koji potencijalno pokušavaju gađati konvoje, mi pokušavamo pomoći u koordinaciji tih različitih vrsta pošiljki”, rekla je i dodala: “Još jedna stvar oko koje mislim da možemo pomoći jesu obavještajni podaci o tome gdje bi mogle biti prijetnje tim konvojima”. Ćelija, koja je napravljena po uzoru na strukturu korištenu u Afganistanu, dio je šireg skupa operativnih i obavještajnih koordinacijskih ćelija koje vodi Europsko zapovjedništvo Pentagona.

U zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, na primjer, grupacija američkih zračnih snaga i nacionalne garde pod nazivom “Sivi vuk” pruža podršku, uključujući taktiku i tehnike ukrajinskim zračnim snagama, rekao je vojni glasnogovornik. Komandosi nisu na prvoj crti bojišnice s ukrajinskim postrojbama i umjesto toga savjetuju iz stožera u drugim dijelovima zemlje ili daljinski putem šifrirane komunikacije. Ipak, rezultati njihove logistike, obuke i obavještajne potpore su opipljivi na bojnom polju.

Tako je nekoliko ukrajinskih zapovjednika na nižim razinama nedavno izrazilo zahvalnost Sjedinjenim Državama za obavještajne podatke prikupljene sa satelitskih snimaka, koje mogu biti prikazane na tabletima koji su dobili od saveznika. Tableti pokreću aplikaciju za mapiranje bojišta koju Ukrajinci koriste za ciljanje i napad na ruske vojnike. “Ono što je neispričana priča je međunarodno partnerstvo sa snagama za specijalne operacije iz mnoštva različitih zemalja”, rekao je senatorima u travnju general pukovnik Jonathan Braga. Iako američka vlada ne priznaje da CIA djeluje u Ukrajini ili bilo kojoj drugoj zemlji, Rusija često spominje njihovu prisutnost.





“Ono što Ukrajinci trenutno trebaju je klasična vojna obuka u korištenju raketnog topništva, kao što je High Mobility Artillery Rocket Systems, ili HIMARS i drugog sofisticiranog oružja”, rekao je Douglas Wise, umirovljeni visoki časnik CIA-e. Dužnosnici Pentagona kažu da je prva skupina od 60 ukrajinskih vojnika obučena kako koristiti te sustave, a druga skupina sada prolazi obuku u Njemačkoj. General Mark Milley tvrdi: “Nije dobro te sustave jednostavno baciti na bojno polje. Za sve to treba malo vremena i potrebno je mnogo truda”, rekao je Milley. Američkim vojnicima treba šest do osam tjedana da nauče kako koristiti sustave, ali Ukrajinci imaju dvotjedni program ubrzane obuke, rekao je.

Komentari

komentar





You may also like