Medij: Američka obavještajna služba pomaže Ukrajini u ubijanju ruskih generala

Sjedinjene Države pružile su obavještajne podatke o ruskim jedinicama koje su Ukrajincima omogućile da ciljaju i ubiju mnoge ruske generale koji su poginuli u akciji u ratu u Ukrajini, piše The New York Times pozivajući se na visoke američke dužnosnike.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da su ubili oko 12 generala na prvoj crti bojišnice, što je broj koji je zaprepastio vojne analitičare, piše NYT.

Pomoć za ciljanje dio je tajnih napora Bidenove administracije da Ukrajini pruži obavještajne podatke na bojištu u stvarnom vremenu. Ti obavještajni podaci također uključuju očekivane pokrete ruskih trupa prikupljene iz nedavnih američkih procjena tajnog plana Moskve za borbe u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, rekli su dužnosnici, koji su odbili precizirati koliko je generala ubijeno kao rezultat američke pomoći.

Sjedinjene Države su se usredotočile na pružanje lokacije i drugih detalja o mobilnom sjedištu ruske vojske, koje se često premješta. Ukrajinski dužnosnici kombinirali su te geografske podatke sa svojim vlastitim obavještajnim podacima – uključujući presretnutu komunikaciju koja upozorava ukrajinsku vojsku na prisutnost visokih ruskih časnika – kako bi izveli topničke napade i druge napade u kojima su ubijeni ruski časnici

Nakon što je ovaj članak objavljen, piše dalje NYT, Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost, izjavila je u priopćenju da obavještajni podaci bojnog polja nisu dostavljeni Ukrajincima “s namjerom da ubiju ruske generale”.

Nisu svi udari izvedeni s američkim obavještajcima. Prema više američkih dužnosnika, američki obavještajci nisu pomogli napad tijekom vikenda na lokaciji u istočnoj Ukrajini gdje je bio general Valerij Gerasimov, najviši ruski vojni časnik. Sjedinjene Države zabranjuju svoje davanje obavještajnih podataka o najvišim ruskim čelnicima, rekli su dužnosnici za medij NYT.





Podsjećamo kako Rusija optužuje Sjedinjene Države i NATO savez da preko Ukrajine vode proxy rat protiv Rusije. Washington odbacuje takve tvrdnje i navodi kako Kijevu isporučuje isključivo vojnu pomoć. Ova vijest američkog medija, koju danas prenose i ruski državni mediji, sigurno će produbiti navedena neslaganja.

Komentari

komentar





You may also like