Medij: Američka vojska izrađuje planove u slučaju da Pelosi otputuje na Tajvan

Američki dužnosnici tvrde da vrlo malo strahuju od kineskog napada na zrakoplov u kojem bi Nancy Pelosi stigla u posjet Tajvanu. Unatoč tome, predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa ulazila bi u jednu od najvrućih točaka na svijetu, gdje bi nesreća, pogrešan korak ili nesporazum mogli ugroziti njezinu sigurnost. Dakle, Pentagon razvija planove za sve nepredviđene situacije, piše Associated Press, čiji tekst prenosimo.

Dužnosnici su za Associated Press rekli da će, ako Pelosi ode na Tajvan – što je još uvijek neizvjesno – vojska povećati svoje kretanje snaga i sredstava u indo-pacifičkoj regiji. Odbili su dati detalje, ali su rekli da će borbeni zrakoplovi, brodovi, nadzorna sredstva i drugi vojni sustavi vjerojatno biti korišteni za pružanje preklapajućih prstenova zaštite za njezin let i posjet Tajvanu. Svako inozemno putovanje visokog američkog čelnika zahtijeva dodatnu sigurnost. No, dužnosnici su ovog tjedna ustvrdili da bi posjet Pelosi Tajvanu – ona bi bila najviše pozicionirana dužnosnica SAD-a koja je posjetila Tajvan od 1997. – nadilazio uobičajene sigurnosne mjere opreza za putovanja na manje rizična odredišta.

Upitan o planiranim vojnim koracima za zaštitu Pelosi u slučaju posjeta, američki general Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, rekao je u srijedu da je rasprava o bilo kakvom konkretnom putovanju preuranjena. No, dodao je, “ako se donese odluka da će predsjednica Pelosi ili bilo tko drugi putovati i tražiti vojnu potporu, učinit ćemo što je potrebno kako bismo omogućili sigurno odvijanje njihova posjeta. I ostavit ću to na tome.”

Pelosi bi bila najviše rangirana američka zastupnica koja je posjetila bliskog američkog saveznika otkako je njen prethodnik na mjestu govornika, Newt Gingrich, putovao tamo prije 25 godina. Kina smatra samovladajući Tajvan svojim teritorijem i povećala je izglede za njegovu aneksiju silom. SAD održava neformalne odnose i obrambene veze s Tajvanom iako priznaje Peking kao vladu Kine.

Putovanje se razmatra u trenutku kada je Kina eskalirala ono što SAD i njegovi saveznici na Pacifiku opisuju kao rizične sukobe ‘jedan na jedan’ s drugim vojskama kako bi potvrdila svoje sveobuhvatne teritorijalne zahtjeve. Incidenti su uključivali opasno bliska prelijetanja koja prisiljavaju druge pilote da skrenu kako bi izbjegli sudare, ili uznemiravanje ili ometanje posade zrakoplova i brodova, uključujući zasljepljujuće lasere i vodene topove. Deseci takvih manevara dogodili su se samo ove godine, rekao je u utorak Ely Ratner, pomoćnik američkog ministra obrane, na forumu Centra za strateške i međunarodne studije o Južnom kineskom moru. Kina negira incidente.

Američki dužnosnici, koji su govorili pod uvjetom anonimnosti kako bi razgovarali o osjetljivim sigurnosnim pitanjima, opisali su potrebu stvaranja tampon zona oko Pelosi i njezina zrakoplova. SAD već ima značajne snage raspoređene diljem regije, tako da bi se bilo kakva povećana sigurnost mogla u velikoj mjeri riješiti sredstvima koja su već na mjestu. Vojska bi također morala biti spremna za svaki incident – čak i nesreću u zraku ili na zemlji. Rekli su da bi SAD trebao imati spasilačke kapacitete u blizini i sugerirali da bi to moglo uključivati ​​helikoptere na brodovima koji su već u tom području.





Pelosi nije javno potvrdila nikakve nove planove za put na Tajvan. Namjeravala je ići u travnju, ali je odgodila put nakon što je bila pozitivna na COVID-19. Bijela kuća u ponedjeljak je odbila izravno komentirati to pitanje. Ipak, predsjednik Joe Biden prošlog je tjedna izrazio zabrinutost zbog toga, rekavši novinarima da vojska misli da njezino putovanje “sada nije dobra ideja”. Putovanje Pelosi mogla bi biti tema poziva između Bidena i kineskog predsjednika Xi Jinpinga planiranog za četvrtak, njihovog prvog razgovora u četiri mjeseca. Američki dužnosnik potvrdio je planove za poziv za Associated Press pod uvjetom anonimnosti prije službene objave.

Američki dužnosnici rekli su da administracija sumnja da bi Kina poduzela izravne mjere protiv same Pelosi ili pokušala sabotirati posjet. Ipak, ne isključuju mogućnost da bi Kina mogla značajno pojačati provokativne prelete vojnih zrakoplova u ili blizu tajvanskog zračnog prostora i pomorske patrole u Tajvanskom tjesnacu ako se putovanje dogodi. Osim toga, ne isključuju kineske akcije drugdje u regiji kao pokazivanje snage.

Sigurnosni analitičari u utorak su bili podijeljeni oko opsega prijetnje tijekom putovanja i potrebe za dodatnom vojnom zaštitom.





Najveći rizik tijekom Pelosinog putovanja je da neka kineska demonstracija sile “pođe po zlu, ili neka vrsta nesreće koja proizlazi iz demonstracije provokativnog djelovanja”, rekao je Mark Cozad, vršitelj dužnosti pomoćnika direktora Centra za međunarodnu sigurnosnu i obrambenu politiku pri Rand Corp. “Dakle, mogao bi biti zračni sudar. To bi mogla biti neka vrsta pokusa projektila, a opet, kada radite takve stvari, znate, uvijek postoji mogućnost da nešto pođe po zlu.”

Barry Pavel, direktor Scowcroft centra za strategiju i sigurnost pri Atlantskom vijeću, ismijavao je navodno razmatranje američkih dužnosnika o nosačima zrakoplova i ratnim zrakoplovima kako bi se osigurala sigurnost političarke. “Očito Bijela kuća ne želi da Pelosi ode i mislim da je to razlog zašto dobivate neke od ovih prijedloga.” “Ona neće ići s armadom”, rekao je Pavel.

Također su rekli da pojačana američka vojna prisutnost kako bi se zaštitila Pelosi riskira podizanje napetosti. “Vrlo je moguće da… naši pokušaji odvraćanja zapravo šalju puno drugačiji signal od onoga koji namjeravamo poslati”, rekao je Cozad. “I tako ulazite u … neku vrstu eskalacijske spirale, gdje se naši pokušaji odvraćanja zapravo doživljavaju kao sve provokativniji i obrnuto. A to može biti vrlo opasna dinamika.”

U srijedu je kinesko ministarstvo vanjskih poslova odbilo komentirati najavljeni predsjednički telefonski poziv. Međutim, glasnogovornik Zhao Lijian ponovio je kineska upozorenja zbog posjeta Pelosi. “Ako SAD inzistira na tome da ide svojim putem i izazove kinesku krajnju liniju, sigurno će naići na snažne odgovore”, rekao je Zhao novinarima na dnevnoj konferenciji za novinare. “Sve posljedice koje iz toga proizlaze snosit će SAD.”

Milley je ovaj tjedan rekao da se broj presretanja kineskih zrakoplova i brodova u pacifičkoj regiji s američkim i drugim partnerskim snagama značajno povećao u posljednjih pet godina. Rekao je da je pekinška vojska postala daleko agresivnija i opasnija, te da je broj nesigurnih interakcija porastao u sličnim razmjerima. To uključuje izvješća o kineskim borbenim zrakoplovima koji su prošlog mjeseca letjeli tako blizu kanadske zračne sigurnosne patrole da je kanadski pilot morao skrenuti kako bi izbjegao sudar, te još jedan bliski kontakt s australskim nadzornim letom krajem svibnja u kojem je kineska posada ispustila rafal metalnih ostataka koji su bili usisani u motor drugog aviona.

Američki dužnosnici kažu da izgledi presretanja ili demonstracije sile od strane kineskih zrakoplova u blizini Pelosinog leta izazivaju zabrinutost i potiču potrebu da američki zrakoplovi i druga sredstva budu u blizini.

Američki nosač zrakoplova USS Ronald Reagan i njegova udarna skupina trenutačno djeluju u zapadnom Pacifiku, a tijekom vikenda su pristali u luci Singapur. Udarna skupina uključuje još najmanje dva mornarička broda i Carrier Air Wing 5, koji uključuje F/A-18 borbene zrakoplove, helikoptere i letjelice za nadzor. Prije nego što je uplovila u luku u Singapuru, udarna grupa je djelovala u Južnom kineskom moru. Osim toga, još jedan mornarički brod, razarač USS Benfold, provodi operacije slobodne plovidbe u regiji, uključujući prošlotjedni prolaz kroz Tajvanski tjesnac.

 

Komentari

komentar

You may also like