Medij: Američke obavještajne službe nisu uspjele utvrditi razlog pojave Covid-19

Američka obavještajna služba predstavila je predsjedniku SAD-a Joe Bidenu izviješće o porijeklu koronavirusa Covid-19. Međutim, o tome nema jasnih zaključaka (upravo onako kako smo i predvidjeli u našoj jučerašnjoj analizi koju možete pogledati ovdje).

Prema Washington Post-u, američke obavještajne službe nisu uspjele utvrditi je li se virus prenio sa životinje na osobu tijekom prirodnog procesa ili je “pobjegao” iz laboratorija u Kini.

“Izvješće nije dovelo do konkretnog zaključka o porijeklu novog koronavirusa, uključujući i pitanje je li ovaj patogen” skočio “sa životinje na čovjeka tijekom prirodnog procesa ili je “pobjegao” iz laboratorija u Kini”, citira medij dva dužnosnika.

U svibnju ove godine Bijela kuća poslala je priopćenje prema kojem još nije isključena verzija širenja koronavirusa zbog nesreće u znanstvenom laboratoriju. Američki čelnik tada je rekao da je zatražio od američke obavještajne službe da “udvostruči napore da prikupi i analizira podatke koji će nam pomoći da se približimo konačnom zaključku” o tom pitanju i da ga o rezultatima izvijesti u roku od 90 dana.

Na ovu vijest iz američkog medija reagirao je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin, prosvjedujući protiv istrage američkih obavještajnih službi izvora porijekla Covid-19.  Pozvao je Sjedinjene Države da se što prije vrate na put znanstveno utemeljenih pretraživanja, izvješćuje danas, 25. kolovza, agencija Xinhua.

“Poznato je da potraga za porijeklom virusa zahtijeva znanstveni pristup, a ne rad posebnih službi. Uključenost obavještajnih agencija u potragu za podrijetlom Covid-19 neznanstvena je”, kazao je Wenbin.





Prisjećajući se zloglasnog iskustva američkih obavještajnih službi, Wang Wenbin napomenuo je da se njihovo takozvano izvješće ne može temeljiti na istini.

“Ovo je izmišljeno izvješće s unaprijed utvrđenim zaključcima, na koje su odabrani takozvani ‘dokazi’. To uopće ne ulijeva povjerenje. Svrha potrage za porijeklom Covid-19 je zaštititi živote i zdravlje građana svih zemalja, a ne prebacivati ​​odgovornost, vršiti pritisak na protivnike i služiti nečijim sebičnim interesima”, izjavio je kineski diplomat Wenbin, ističući važnost solidarnosti u proučavanju izvora virusa. Istrage ovakvoga tipa, poput američkih obavještajnih službi, podrivaju međunarodnu suradnju, zaključio je.

Z. Meter: Stiže obavještajna verzija SAD-a o porijeklu Covid-19. Kina ozbiljno prijeti!





 

Komentari

komentar

You may also like