Medij: američki dron ubio sedmoro djece u Kabulu zbog greške

Nova neugodna vijest po SAD po pitanju Afganistana. Radi se o spornom napadu američkih bespilotnih letjelica (dronova) 29. kolovoza (vrijeme žurne evakuacije američkih snaga koja je morala završiti do 31. kolovoza) na Kabul u kojem su stradale nevine civilne žrtve.

Američka vojska mogla je pogriješiti pri odabiru mete u Kabulu za napad bespilotnim letjelicama (dronovima) na navodne teroriste Islamske države u Horasanu (ogranak spomenute terorističke organizacije), izvijestio je The New York Times.

Pozivajući se na video snimke i razgovore s kolegama i rodbinom vozača vozila koje su pogodile američke snage, medij ističe da je to bio 43-godišnji Zemari Ahmadi, koji je od 2006. radio kao inženjer u dobrotvornoj organizaciji Nutrition i Education International (NEI) sa sjedištem u Kaliforniji.

Medij prenosi izjave svojih izvora koji kategorički negiraju njegovu povezanost s teroristima, budući da je Ahmadi imao dobar odnos prema Sjedinjenim Državama i nadao se da će tamo dobiti azil. NYT vjeruje da ove informacije “bacaju sumnju na verziju događaja” na kojoj inzistira američka administracija.

Ahmadi se, navodi se dalje, 29. kolovoza popodne vozio po Kabulu službenim automobilom izvršavajući naredbe šefa lokalnog predstavništva NEI-a i dostavljao kolegama po gradu računala. Oko 14 sati vratio se u ured NEI-a, gdje je uz pomoć drugog osoblja natovario kanistere s vodom u prtljažnik automobila kako bi ih odvezao kući. Novine skreću pozornost na činjenicu da su otprilike u to vrijeme, prema navodima američke vojske, navodni teroristi navodno ubacili eksploziv u automobil na području skladišta IS-a.

Medij navodi, da je udarac u njegov automobil izvršen dok je bio u dvorištu svoje kuće, nedaleko od zračne luke u Kabulu. U eksploziji je, osim samog vozača, poginulo 10 ljudi, uključujući i sedmero djece. Izvori NYT skreću pozornost na činjenicu da nakon udara drona nije uslijedila nikakva eksplozija, što može ukazivati ​​da u prtljažniku automobila nije bilo eksploziva.
Kako navodi medij Eadaily, prema podacima američke vojske, 29. kolovoza je njihov dron napao automobil s eksplozivom u Kabulu, uz pomoć kojeg su militanti grupe Islamska država u Horasanu namjeravali izvršiti teroristički napad. U napadu su uništena dva vozila i djelomično uništena stambena zgrada. Ranije je Gerve de Lys, predstavnik UNHCR-a u Kabulu, izjavio da je sedmero djece postalo žrtvama toga napada.

Pentagon je najprije izjavio da nema podatke o smrti civila i da će provjeriti te podatke. Međutim nisu objavljeni bilo kakvi rezultati istrage. Potom je Pentagon izjavio da su se na mjestu incidenta dogodile snažne sekundarne eksplozije, kada je vjerojatno eksplodirao eksploziv u automobilu. Glasnogovornik Pentagona John Kirby početkom rujna izjavio je kako Sjedinjene Države nemaju sumnje da su u automobilu uništenom napadom bespilotnih letjelica bili teroristi ISIS-a koji su pripremali teroristički napad u zračnoj luci.

Tekst NYT-a sada na verziju Pentagona baca ozbiljnu sjenu, tim više što je nedugo prije spomenutog američkog napada, u terorističkom napadu IS-a na zračnu luku ubijeno 13 američkih vojnika, pa sve to može izgledati kao čin klasične osvete bez dovoljno obavještajne pripreme.

 

Komentari

komentar
You may also like