Medij: belgijske tvrtke, preko Španjolske, izbjegle embargo na prodaju oružja Turskoj

Zbog rupe u zakonu belgiske su kompanije, točnije flamanske, izvozile dijelove za zrakoplov A400M koji je Turska koristila u sukobima u Libiji i Nagorno Karabahu, piše Brussels Times, pozivajući se na otkriće flamanskih novina De Morgen.

Flamanski ministar predsjednik Jan Jambon reagirao je, na tursko uplitanje u sirijski građanski rat, suspendiranjem licenci za izvoz vojne opreme Turskoj.

Naime, belgijske kompanije sudjeluju u proizvodnji vojnog transportnog zrakoplova Airbus A400M koji koristi i Turska. Zemlje partneri u proizvodnji su Francuska, Njemačka, Italija, Španjolska, Velika Britanija, Turska, Belgija i Luksemburg, a dio belgijske proizvodnje nije potpadao pod Jambonov embargo, navodi Brussels Times.

Flamanske su tvrtke zaradile 86 milijuna eura od početka projekta 2013. na proizvodnji dijelova za zrakoplov. Brussels Times navodi, pozivajući se na think thank Vredesactie, da je Turska koristila taj zrakoplov za prijevoz sirijskih džihadista na razna bojišta, pa tako i u Nagorno Karabah gdje su džihadisti ratovali na azerbajdžanskoj strani. Također, zrakoplov je korišten za prijevoz oružja iz Turske u Libiju, što također predstavlja kršenje embarga, iše Brussels Times.

Jambon je na pitanje flamanske parlamentarke odgovorio da sporni dijelovi za zrakoplov nisu isporučeni turskoj već tvornici u Španjolskoj.

Komentari

komentar





You may also like