Medij: Biden će morati eliminirati Obamin prezir prema Rusiji

Američki medij The New York Times objavio je članak u kojem prenosi stavove pojedinih članova tima novoizabranog predsjednika SAD-a Joe Bidena vezano za Rusiju i politiku koju će on morati voditi prema toj zemlji i njenom čelniku Vladimiru Putinu.

U osnovi prevladavaju sumorne riječi i prognoze, kao i izjave na koje smo od demokrata navikli u posljednje četiri godine dok je na čelu države bio Donald Trump (i još uvijek formalno je) poput ruskih hakerskih napada na američke institucije, hibridnog ratovanja, miješanja u unutarnje stvari SAD-a, otvorenog suprotstavljanja američkim i Zapadnim interesima u svijetu i td.

Međutim ima i opreznijih stavova koji više uključuju razum i sagledavanje stvarnog stanja stvari na globalnoj razini. U tom smislu NYT prenosi i stavove iz suprotnog – Trumpovog tabora, kao i vanjskih stručnjaka.

Tako bivša direktorica odjela za Rusiju Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Fione Hill, navodi, kako bi novi američki predsjednik Joseph Biden trebao zauzeti drugačiji pristup prema Rusiji, eliminirajući prezir koji je prema toj zemlji imao Barack Obama. 

“Obama je bio vrlo odbojan prema Rusiji i nazvao je regionalnom silom. Nisu željeli previše razmišljati o Rusiji ”, upozorila je Hill koja je Bijelu kuću napustila 2019. godine.
“Svijet se potpuno promijenio. Biden ne može biti druga verzija Obame. Morat će razmišljati drugačije ”, kazala je stručnjakinja koju se smatralo jednom od ključnih savjetnika američkog predsjednika Donalda Trumpa po pitanju Rusije.





Javnost motri stavove Fione Hill u svezi s Bidenovom najavom o imenovanju mnogih bivših Obaminih pomoćnika na ključna mjesta u njegovoj novoj administraciji. I sam Biden bio je potpredsjednik u administraciji 44.-og američkog predsjednika Baracka Obame.

Kao što New York Times primjećuje, “za mnoge ključne Bidenove zadaće – obnavljanje kontrole nad oružjem, borbu protiv klimatskih promjena, borbu protiv nove pandemije koronavirusa i stabilizaciju Bliskog istoka – bit će potrebna suradnja s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom. Bidenovi pomoćnici “morat će pronaći način za to”, čak i neovisno o mnogim razlikama između dviju država.

“Stručnjaci za Rusiju, uključujući one koji su surađivali s Bidenom, ističu da je nemoguće izbjeći dvostruki pristup Rusiji, u kojem Sjedinjene Države pokušavaju obuzdati ambicije Kremlja, dok s njim rade na rješavanju međunarodnih problema”, kaže se u članku.





Prema Fioni Hill, Rusija predstavlja “hibridnu prijetnju” za Sjedinjene Države, ali priznaje postojanje mogućnosti za zbližavanje Washingtona i Moskve u borbi protiv klimatskih promjena.

New York Times vjeruje da će Bidenova administracija “možda morati odmah kontaktirati Kremlj kako bi produžila Ugovor o daljnjem smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja (START)”.

“Mislim kako Bidenova administracija ne želi ući u skupu utrku u naoružanju kad ima toliko drugih prioriteta”, komentirala je političko stanje Angela Stent, direktorica Centra za Euroaziju, Rusiju i studije istočne Europe na Sveučilištu Georgetown.

U vrijeme Joe Bidena, SAD i Rusija vjerojatno će održati “nove konzultacije o oružju”, izjavila  je Stent i dodala: “To bi moglo dovesti do stabilnijih veza s ruskim vlastima”.

 

 

Komentari

komentar

You may also like