Medij: Biden mijenja politiku prema sirijskim Kurdima. Što s turskim S-400?

Turski medij Türkiye piše o novom pristupu Bidenove administracije problemu sirijskih Kurda, kao i o tome, da u tom smislu on želi ići „na ruku“ Turskoj i njenim interesima.

Tako navodi kako je američki specijalni predstavnik u međunarodnoj koaliciji za borbu protiv t.o. Islamska država (IS) William Robak kazao slijedeće: „Predsjednik Biden usredotočit će se na diplomatske kanale za nagodbu u Siriji. I usko će surađivati ​​s Turskom u tom smjeru.”

Novi američki predsjednik Joe Biden jasno je kazao kako će u Siriji voditi drugačiju politiku od svog prethodnika Donalda Trumpa. Dok je Trumpova administracija aktivno radila na ujedinjenju „terorističkih organizacija“ u Siriji, ti se projekti nisu ostvarili zahvaljujući odlučnom stavu Turske, koja je tu igru upropastila, navodi turski medij.

William Roebuck, navodi se dalje, kazao je kako SAD ne podržavaju stvaranje kurdske države, uključujući teritorije Iraka i Sirije, i da Bidenu Sirija nije prioritet. Primjećuje se i da će se novi američki predsjednik usredotočiti na diplomatske kanale po pitanju Sirije.

Turski medij navodi kako se vjeruje da bi „teroristička organizacija Kurdistanska radnička stranka (PKK)/Narodne samoobrambene snage (YPG), koja je dugo djelovala u Siriji i Iraku pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država“, u budućnosti mogla ostati sama tj. da neće dobivati materijalnu i moralnu potporu od strane Sjedinjenih Država, kao je to bilo prije, kada su joj isporučivali „kamione s oružjem i streljivom, a visoki američki dužnosnici često su se sastajali s članovima terorističke organizacije“.

Ankara: naš je stav jasan
Turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu sve je vrijeme govorio: “Nećemo dopustiti stvaranje terorističkog koridora u regiji, niti legitimiranje terorista.” „Iako ovdje nije moguće stvoriti mini državu, Sjedinjene Države rade na njihovoj integraciji u politički proces…“

Foto: ruski sustav PZO S-400 Triumf, izvor youtube

Ovome bismo dodali slijedeće: u svakom slučaju Turska se očito nada kako će nova Bidenova administracija u većoj mjeri uvažavati turske nacionalne interese u susjednoj Siriji, prije svega u odnosu na tamošnje Kurde i njihovu želju za formiranjem svoje autonomne jedinice unutar te zemlje ili kao zasebne države. Jedno i drugo za Ankaru je posve neprihvatljivo. S druge strane i Turska bi morala Washingtonu nešto dati zauzvrat. A zna se što on želi – otkazivanje od razmještaja kupljenih ruskih sustava PZO S-400 Triumf. Moguće je da Ankara i donese odluku o njihovom ne razmještanju i da takvu mogućnost (razmještaja) ostavi tek za „slučaj neposredne opasnosti“, kao i to, da ih koristi isključivo u svrhu provedbe vojnih vježbi. Nešto je upravo u tom smjeru ovih dana govorio i turski ministar obrane Hulusi Akar, pozivajući se na grčko iskustvo korištenja svojih sustava S-300 isključivo za provedbu vojnih vježbi. Po Anakaru je sada (osim što je u tom slučaju „džabe“ Rusima dala novac)  nezgodno i to, što su u tijeku aktivni pregovori s Moskvom o nabavi novih sustava S-400 , ali, što je puno važnije, u sklopu istih Rusija bi Ankari isporučila i vojnu tehnologiju za njihovu proizvodnju, što je upravo ono što Erdogan i želi.

Nastavit ćemo oko toga pratiti daljnji razvoj stanja.

Komentari

komentar

You may also like