Medij: Biden opet spasio jedinstvo NATO-a i pokazao „željeznu šaku“

Biden je vjerojatno očuvao jedinstvo zapada od opasnih pukotina koje su se pojavile njemačkim „tenkovskim“ otporom koji je sada definitivno slomljen, ali je nedvojbeno dodatno mobilizirao čitavo rusko društvo i oštricu njihovog gnjeva (barem privremeno) usmjerio na Berlin. Zvuči poznato, zar ne?

Isporuke suvremenih njemačkih i američkih tenkova Ukrajini, koje trebaju uslijediti nakon što su jučer odluke o tome donesene i službeno priopćene od strane američkog predsjednika Joe Bidena i njemačkog kancelara Olafa Scholza (uzgred treba reći kako će američki tenkovi, kao je priopćeno u Ukrajinu stići puno kasnije, mjesecima, u odnosu na njemačke), tema su i danas objavljenog teksta na CNN-u, autora Stevena Collinsona.

Autor smatra kako će ova odluka završiti „dosad najjavniji i najštetniji zapadni raskol u ratu“ i da ona predstavlja značajnu simboličku, političku i vojnu pobjedu Ukrajine. Zato se nada, da će ono što Biden naziva svojom novom “željeznom pesnicom” probiti ukorijenjene ruske linije na istoku, s ciljem poticanja ukrajinskog napredovanja prema ruskoj kopnenoj mostu prema Krimu, ali i da će to „odvratiti strahovitu rusku proljetnu ofenzivu“.

Autor podsjeća da su SAD ranije objavile da su njihovi tenkovi Abrams presloženi i previše zahtjevni za održavanje za ukrajinski rat i da ne odgovaraju terenu. „Ali Bidenova promjena mišljenja, koja Njemačkoj daje pokriće, naglašava stav Washingtona da je jedinstvo Zapada protiv Putina ključno za spas Ukrajine“ – stoji dalje u tekstu.

— Biden je obnovio SAD kao snažnog globalnog lidera, oživljavajući svoj kritični transatlantski savez i usmjeravajući saveznike iza napora uspješnom i intenzivnom diplomacijom. I do sada, predsjednikovo balansiranje – između usmjeravanja sve moćnijeg oružja u Ukrajinu i izbjegavanja eskalacije s Putinom koja bi mogla dovesti do sukoba sa Zapadom ili čak do upotrebe taktičkog nuklearnog oružja manjeg opsega od strane Moskve – se drži. Svanut će druga godina rata u Ukrajini i produbljivanje angažmana NATO-a testirat će tu jednadžbu kao nikada prije – navodi autor teksta.

Pri tom tvrdi kako je jedan od „Putinovih pretpostavljenih motivacija za rat bila spriječiti mogućnost da se bivša sovjetska država pridruži NATO-u“, … ali da „sada ratne napore Ukrajine naoružava i financira Zapad, gotovo kao da je de facto država NATO-a s pristupom nekim od najsofisticiranijih sustava oružja Saveza“.

Podsjećamo da je Moskva burno reagirala na odluku o isporukama zapadnih tenkova, nazvavši je iznimno opasnom i istaknuvši kako ona ionako krvavi sukob podiže na novu razinu.





Zapadni vojni stratezi, pak, upozoravaju da Moskva sprema novu ofenzivu za proljeće.

“Opasno je podcijeniti Rusiju”, rekao je  glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u govoru u srijedu u Oslu, istaknuvši da je Moskva mobilizirala dodatnih 200.000 vojnika te da je “spremna preuzeti velike rizike” i “pretrpjeti nevjerojatne gubitke”.

Iako bi njemački tenkovi Leopard 2 mogli stići za nekoliko tjedana, John Kirby , koordinator američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost za strateške komunikacije, rekao je za CNN da će proći “mnogo mjeseci” prije nego što se pojave tenkovi Abrams, koje tek treba nabaviti od američkog proizvođača na ukrajinskoj fronti.





Ukrajina je ranije zatražila najmanje 300 tenkova. Iako ostaje nejasno koliko će ih na kraju dobiti, broj ovih teških oklopnih vozila u prvim fazama isporuke mogao bi biti oko 100 komada.

“Bez sumnje, Kijev se nada da će nakon otvaranja slavine za nabavu novog oružja, ono nastaviti teći”, navodi autor teksta objavljenog na CNN-u.

Zaključak:

S obzirom na navedeni tekst američkog medija nije teško zaključiti kako će „sezonu isporuka“ zapadnih tenkova Ukrajini na kraju ipak morati otvoriti Njemačka svojim tenkovima Leopard, s obzirom kako se Amerikancima s Abramsima previše ne žuri, a da Francuzi oklijevaju oko slanja svojih teških tenkova Leclerc i, kako sada stvari stoje, vjerojatno ih neće slati Kijevu već će preferirati druge vrste oružja.

Koliko god broj njemačkih Leoparda od njih 14, koji će se isporučiti Kijevu a sada su u sastavu Bundeswehra izgledao simbolično, po Ruse je itekako simboličan ponovni dolazak njemačkih tenkova na bojišnicu s ruskim snagama nakon Drugog svjetskog rata – i o tome govore otvoreno i gnjevno.

Biden je vjerojatno očuvao jedinstvo zapada od opasnih pukotina koje su se pojavile njemačkim „tenkovskim otporom” koji je sada definitivno slomljen, ali je nedvojbeno dodatno mobilizirao čitavo rusko društvo i oštricu njihovog gnjeva (barem privremeno) usmjerio na Berlin.

Zvuči poznato, zar ne?

 

Komentari

komentar

You may also like