Medij: Biden pokušava okrenuti Saudijsku Arabiju protiv Rusije i Kine

Američki predsjednik Joe Biden otputovat će na Bliski istok s ciljem stvaranja fronte protiv Rusije i Kine. Usred sukoba s Moskvom, Washington je već pokušao uvjeriti Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju nafte, ali nije uspio, piše ruski medija Izvestia (o ovoj smo temi jučer objavili analizu koju možete pogledati ovdje ili ispod teksta).

“Rijad je strateški partner Sjedinjenih Država na dva polja, proizvodnji nafte i obrani. Održavaju savezničke odnose od kada je Saudijska Arabija proglasila neovisnost 1932. Međutim, stav Washingtona prema Rijadu je hegemonski još od kraja Hladnog rata”, istaknuo je Vasilij Ostanin Golovnja, analitičar za Bliski istok pri Ruskoj akademiji znanosti.

“Rusija ima određenu prednost u odnosu na SAD. Nedavno se ostvario vrlo uspješan posjet ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova ovoj državi, strane su postigle neke sporazume i malo je vjerojatno da će ih kraljevina prekršiti”, objasnio je stručnjak. “Pukotine između SAD-a i Saudijske Arabije pojavile su se davno prije ukrajinske krize, koja je potaknula Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate da pokažu prkos i odbiju povećati proizvodnju nafte nakon embarga Washingtona na ruske energente. Postoji i osobni aspekt problema nakon američke optužbe za ubojstvo novinara.”Saudijci dobro znaju da ako Amerikanci uspiju potisnuti Rusiju na ovaj ili onaj način ili izvrše stvarno jak pritisak na Moskvu, onda bi Saudijska Arabija mogla biti sljedeća na redu za tzv. ‘demokratske promjene’, odnosno procese koji su se dogodili tijekom arapskog proljeća. Saudijcima ništa od toga ne treba. Oni bi htjeli imati alternativu SAD-u. Rusija može postati takva alternativa”, dodao je ruski stručnjak.

Bidenova “turneja” počinje danas s posjetom Izraelu. Zatim će Biden otići na Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom kako bi se sastao s palestinskim vodstvom. Odatle će prisustvovati regionalnom arapskom summitu u Jeddahu, u Saudijskoj Arabiji, gdje će se sastati sa saudijskim čelnikom zajedno s čelnicima iz Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Omana, Bahreina, Katara, Iraka, Jordana i Egipta. No, najnapetiji sastanak će se dogoditi u petak ili subotu, kada bi se Biden trebao sastati licem u lice sa saudijskim prijestolonasljednikom Muhammedom bin Salmanom, zajedno s njegovim bolesnim ocem, kraljem Salmanom, koji ima 86 godina, prenosi NPR.

Z. Meter: Borba za Bliski istok: Biden u S. Arabiju, Putin u Iran





Komentari

komentar

You may also like