Medij: Biden smislio novi način za zaustavljanje „Sjevernog toka 2“

Bidenova administracija i dalje muku muči kako zaustaviti kontroverzni ruski baltički plinovod Sjeverni tok 2 od kojeg Njemačka ne pokazuje nikakvu namjeru odustati. Oko ovog složenog pitanja, koje itekako opterećuje ne samo američko-njemačke odnose, Washington i dalje igra „toplo-hladno“, stalno prijeteći novim sankcijama ali i ne poduzimajući ništa konkretnije da zaustavi spomenuti energetski projekt. Vjerojatno, zato, što se još malo što u praksi može poduzeti a da ne bi poprimilo negativne posljedice po odnose SAD-a s europskim saveznicima. Ali tema ovog plinovoda ipak i dalje ne silazi s dnevnog reda.

Administracija američkog predsjednika vjeruje kako bi sankcije protiv brodovlasničkih tvrtki uključenih u projekt Sjeverni tok 2 mogle odgoditi izgradnju plinovoda, piše jučer medij Politico.

Američka vlada vjeruje kako, usprkos činjenici da je izgrađenost Sjevernog toka 2 trenutačno 95%, sankcije protiv tvrtki čiji su brodovi uključeni u projekt još uvijek mogu odgoditi njegov završetak.

Izvori ovog medija potvrdili su informacije portala Axios prema kojima američka administracija ne namjerava nametati sankcije tvrtki Nord Stream 2 AG, operateru navedenog plinovoda, i njegovom izvršnom direktoru Matthiasu Warnigu. Istodobno naglašavaju da će se State Department zalagati za sankcije protiv četiri ruska broda i četiri povezane tvrtke, čija se imena ne navode. Odgovarajuća inicijativa bit će uključena u redovitom izvješću koje bi State Department trebalo dostaviti Kongresu. Izvješće će se predstaviti kongresmenima u srijedu, ali to ne znači da će biti objavljeno istog dana.

Odluka je već naišla na kritike mnogih članova Kongresa koji se zalažu za nametanje oštrih sankcija tvrtkama uključenim u izgradnju ruskog baltičkog plinovoda.

 





Komentari

komentar

You may also like