Medij: Bundeswehr se povlači iz Malija koji je pod sve većim utjecajem Moskve

Mali je površinom velika i siromašna država Zapadne Afrike. Preciznije, smješten je u Sahelu, a poprište je interesa velikih sila, kao, uostalom – mnogo toga na tlu „Crnog kontinenta“. Tamo su, između ostalih stacionirani i njemački vojnici iz sastava Bundeswehra, ali u toj zemlji je sve jači ruski utjecaj. Moskva tamo aktivno surađuje s vojnom vladom u Bamaku, a djeluje i kroz dislocirane pripadnike ruske privatne vojske Wagner.

Međutim, čini se, njemačko ministarstvo obrane ozbiljno razmišlja o povlačenju svojih vojnika iz te nestabilne zemlje, koja je česta meta različitih islamističkih terorističkih organizacija.

O ovoj temi u četvrtak, 2. veljače, piše i njemački medij Die Welt.

U tekstu se navodi kako novi njemački ministar obrane Boris Pistorius smatra kako bi se Bundeswehr trebao brzo povući iz Malija. Naime, konstatira da je „zemlja sve više pod utjecajem Moskve“ i da „vlada u Bamaku postavlja Berlinu neprihvatljive uvjete da dopusti ostanak njemačkih trupa“.

U tekstu se ukazuje i na veliki rast interno raseljenih osoba, a u izvjesnom gradu na rubu Sahare sada ih navodno ima i više od 100 000, a neki spominju čak i broj od 200 000.





Njemački vojnici, njih oko 1200, stacionirani su u gradu Gaou, u sklopu misije UN-a „Minusma“.  Još u studenom prošle godine savezna vlada u Berlinu odlučila je povući njemačke vojnike do svibnja 2024. što je bio kompromis, navodi Die Welt i dodaje da je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock zagovarala trajni nastavak misije. Bez Minusme,  Mali bi u doglednoj budućnosti skliznuo u kaos, smatrali su njemački Zeleni.

Novi ministar obrane Boris Pistorius (SPD) želi se povući iz Malija prije svibnja 2024. Nakon posjeta njemačkom Operativnom zapovjedništvu u Potsdamu, rekao je za Süddeutsche Zeitung kako u sadašnjim uvjetima nastavak misije „nema smisla”. Bez korištenja dronova misija je “gubljenje novca i vremena”.

Ništa se neće promijeniti u dogledno vrijeme, navodi Die Welt. Malijsko ministarstvo vanjskih poslova jasno je dalo do znanja u izjavi od 25. siječnja da će dozvole za let biti izdane samo ako se “informacije i podaci prikupljeni bespilotnim letjelicama misije dijele s malijskim vlastima.” To je neprihvatljiv uvjet za saveznu vladu jer bi značilo da će Bundeswehr djelovati kao pristalica ruskih Wagnerovih plaćenika — snaga koje su savjetnici Vijeća za ljudska prava UN-a optužili za pogubljenja, mučenja, silovanja i druge zločine – piše Die Welt.





Komentari

komentar

You may also like