Medij: Dodik se u Moskvi sastao s Putinom, sve koristi za izbornu kampanju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u utorak se u Moskvi sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a taj je susret uz potporu medija koje kontrolira pretvorio u dio svoje kampanje za izbore koji će se u BiH održati 2. listopada, piše Hina.

Putin je Dodika primio u svom uredu u Kremlju, a na snimkama koje je objavila Televizija Republike Srpske (RTRS) vidi se kako se njih dvojica srdačno rukuju, odnosno kako ruski predsjednik nije inzistirao na fizičkoj udaljenosti kako je to činio ranije pokušavajući izbjeći zarazu koronavirusom.

Kako je prenio RTRS, Putin je Dodiku kazao kako se nada da će na predstojećim izborima pobijediti “patriotske snage u RS”, odnosno kako želi da Dodik pobijedi u izbornoj utrci za predsjednika toga entiteta, što smatra preduvjetom daljnjem jačanju veza RS i Rusije. Dodik je pak ruskom predsjedniku uzvratio konstatacijom kako je važno to što je Putin privržen očuvanju Daytonskog sporazuma, jer to smatra jamstvom opstanka RS. “Za nas je uvijek važno da imamo prijatelje kao vi. Točno je, imamo izbore, a ja sam se kandidirao za predsjednika Republike Srpske. Sve ankete govore da tu neće biti problema. Nadamo se dobrom rezultatu”, kazao je Dodik Putinu.

Pohvalio se i time da je osobno utjecao na to da predsjedništvo Nogometnog saveza BiH prihvati poziv za odigravanje prijateljske utakmice reprezentacija BiH i Rusije. Nogometni savez BiH trenutačno vodi Vico Zeljković, koji je u rodbinskim vezama s Dodikom. Utakmica koju je spomenuo Dodik trebala bi se igrati u Rusiji 19. studenog, no odluka čelništva NS BiH da prihvati poziv iz Moskve izazvala je ogromno nezadovoljstvo u zemlji, a neki reprezentativci poput Edina Džeke jasno su poručili kako im ne pada na pamet ići u Rusiju i tamo igrati utakmicu dok traje agresija te zemlje na Ukrajinu. Zeljković je u utorak kazao kako će se o svemu ponovo odlučivati u listopadu, a odbacio je kritike zbog zagovaranja odigravanja utakmice uz konstataciju kako je UEFA suspendirala Rusiju samo iz službenih natjecanja, dok za prijateljske utakmice nema zabrana. Dodik je ipak kazao da je uvjeren da će utakmice biti i da je na to ponosan, dok je Putin rekao kako mu je važno da se utakmica odigra jer bi sport trebao povezivati ljude umjesto da ih dijeli.

Dodik opravdao agresiju Rusije na Ukrajinu i usporedio je sa situacijom u BiH





Komentari

komentar

You may also like