Medij: Dok Europa ulazi u ekonomsku recesiju, Rusija iz nje izlazi

Dio Rusa na društvenim mrežama objavljuju provokativne video snimke, namijenjene europskoj publici, na kojima se vidi da su plinske peći danima upaljene na punoj temperaturi. Ono što ove zime u Berlinu ili Parizu može koštati stotine eura, u Moskvi košta nekoliko rubalja, tako analizu započinje britanski The Economist.

Tako izrugivanje možda je djetinjasto, ali upućuje na dublju istinu: da je ekonomski rat između Rusije i Zapada u delikatnom trenutku. Dok se Europa klati na rubu duboke recesije, ekonomska situacija u Rusiji se popravlja. Zapadne sankcije, pokrenute kao odgovor na napad na Ukrajinu u veljači, naštetile su dugoročnim gospodarskim izgledima Rusije. Blokiranje devetom najvećem svjetskom gospodarstvu pristupa stranoj tehnologiji smanjilo je njegov potencijal rasta. Proizvodnja nafte i plina, krvotok ruskog gospodarstva, niža je za oko 3% nego što je bila prije rata i mogla bi dodatno pasti kada europski embargo stupi na snagu na prijelazu godine. U prvih šest mjeseci rata oko 250 000 do 500 000 Rusa pobjeglo je iz zemlje, procjenjuje Liam Peach iz konzultantske tvrtke Capital Economics. Mnogi od odbjeglih Rusa su visoko obrazovani i bili su na visoko stručnim poslovnim pozicijama. Putinova nedavna odluka da pokrene djelomičnu mobilizaciju zadala je dodatni ekonomski udarac zemlji. To je izazvalo juriš na male banke jer su se ljudi ponovno zabrinuli za budućnost zemlje. Prema procjenama The Economista, Rusi su u rujnu povukli 14 milijardi dolara depozita u rubljama, otprilike trećinu više nego u veljači. Još oko 300 000 Rusa je pobjeglo iz zemlje nakon objave o djelomičnoj mobilizaciji. Dolazi do smanjenja radne snage. Ukupna inflacija oštro se smanjila u odnosu na svoj vrhunac, ali pritisak na cijene u sektoru radno intenzivnih usluga postaje sve veći.

Unatoč tim poteškoćama, recesiji u Rusiji je vjerojatno došao kraj. Mnogi analitičari sumnjaju u službene ruske podatke o BDP-u, ali moguće je dobiti dojam o aktivnosti iz niza zapadnih izvora. Banka Goldman Sachs ažurira “indikator trenutne aktivnosti”, koji sugerira kako svjetska gospodarstva stoje iz mjeseca u mjesec. Podaci pokazuju da je ruska gospodarska aktivnost nešto življa nego u velikim europskim zemljama. Mjera potrošnje koju je izradila Sberbank oslabila je nakon dekreta o mobilizaciji, ali je u međuvremenu ponovno porasla. Proizvodnja u automobilskoj industriji, koja je prije nekoliko mjeseci praktički pala na nulu, također se oporavila, sugerirajući da su proizvođači uspjeli naći potrebne dijelove, ali i kupce izvan Zapada. U dolarima, ruski mjesečni uvoz robe sada gotovo sigurno premašuje prošlogodišnji prosjek. U svojim najnovijim prognozama, objavljenim 11. listopada, MMF je poboljšao ekonomske izglede Rusije za ovu godinu. U travnju se mislilo da će ruski BDP pasti za 8.5 posto. Sada očekuju pad od samo 3.4%.

Doista, ekonomski podaci sugeriraju da će Rusija moći nastaviti borbu, barem onu ekonomsku. Krajem rujna vlada je objavila nacrt proračuna za razdoblje od 2023. do 2025. Prema Elini Ribakovoj s Instituta za međunarodne financije, novi nacrt proračuna podrazumijeva značajne troškove vezane uz rat u nadolazećim godinama, posebice na tzv. “unutarnju sigurnost”. Poznati britanski medij zadužen za ekonomiju tvrdi da je Putin zasad izbjegao ekonomski krah. Istodobno, Europa se susreće s vrlo visokom inflacijom i rastućim troškovima života za koje nema naznake da će im rast usporiti.

Komentari

komentar





You may also like