Medij: Dolaze teška vremena za Erdogana pri vladavini Joe Bidena

Američki Bloomberg ,u srijedu, 25. studenog, piše kako slijedeće 4 godine vladavine Joe Bidena za Tursku i njenog predsjednika Recep Tayyipa Erdogana mogu biti vrlo neugodne. Američke sankcije protiv te zemlje već su pripremljene, a njihovo aktiviranje sprječavao je samo Donald Trump osobno.

U prošlogodišnjem intervjuu za The New York Times Biden je Erdogana nazvao „autokratom“ i kazao kako SAD moraju poduprijeti tursku oporbu za preuzimanje vlasti (zakonitim putom, a ne revolucijom, op.GN.). Sam Biden je svjedočio pogoršanju američko-turskih odnosa još dok je bio potpredsjednik SAD-a u vrijeme Obamine administracije.

Osim prijetnji sankcijama turskoj državnoj banci prijete i moguće ozbiljne kazne, a postoje neriješeni problemi i u svezi statusa kurdskih boraca u Siriji, turskih ambicija u istočnom Sredozemnom moru i td, navodi Bloomberg.

Kao dokazi turske zabrinutosti Bidenovom pobjedom navode se Erdoganova ranija čestitka Bidenu na pobjedi (dok to još mnogi drugi državnici nisu bili učinili, op. GN.), njegov govor od prošle subote, 21. studenog, kada se usprotivio mišljenjima da je njegovo druženje s Rusijom bila „alternativa našim davnim vezama s Amerikom“, da bi već slijedeći dan pozvao na snažniju suradnju s Europom, s kojom proteklih mjeseci vodi otvorene političke sukobe.

Erdogan je u prošle 4 godine mogao raditi što želi, „jer je u Bijeloj kući bio njegov prijatelj“, izjavio je za Bloomberg savjetnik za vanjsku politiku jednog od američkih senatora, dodavši, kako će se to „promijeniti s dolaskom administracije, koja će se odgovornije ponašati prema turskom predsjedniku“.

Erdogan se, sudeći po svemu, treba pripremati za najgore. I on to, čini se, upravo i radi. Prošli tjedan turski parlament odobrio je zakon o repatrijaciji turskih energetskih i rudarskih tvrtki, osnovanih u inozemstvu. Taj je potez učinjen zbog zaštite od djelovanja eventualnih sankcija SAD-a, kazao je glasnogovornik turskog Ministarstva energetike. A 7. studenog, na dan objave (neslužbene) o pobjedi Joe Bidena Erdogan je smijenio guvernera Središnje banke i prešao na manje rizičnu monetarnu, kreditnu i fiskalnu politiku. Novi guverner je naglo povećao kamatne stope, stabiliziravši tečaj lire. Sinoć je Erdoganova vlada učinila još jedan korak prema ortodoksnom vođenju ekonomije, ukinuvši pravilo koje je primoravalo financijske institucije na davanje kredita i kupnju državnog duga.





Još je jedan veliki problem u američko-turskim odnosima, navodi Bloomberg. Radi se o turskoj kupnji ruskih sustava PZO S-400 Triumf, što je jedna od stvari koje najviše iritiraju Washington i koja ima svu šansu za zaoštravanje nakon dolaska na vlast Joe Bidena.

Bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton za Bloomberg je kazao  kako je posve jasno da Trump nije želio uvoditi sankcije protiv Turske i da je on uvažavao Erdoganov argument da „Obama nije dozvolio Turskoj kupiti „Patriote“ i da zato nije imao drugog izbora nego kupiti S-400“.

Biden će vrlo teško nastaviti takvu liniju svoga prethodnika. Pripremljene sankcije protiv Turske u Kongresu primorat će ga na izbor njih najmanje 5 od ukupno 12 pripremljenih. One se kreću od simboličnih do oštrih isključenja svih osoba koje se nalaze pod sankcijama iz svih financijskih operacija pod jurisdikcijom SAD-a, navodi američki medij, koji podsjeća i kako se šefovi država EU u prosincu ponovo sastaju radi razmatranja poziva Grčke i Cipra – uz odlučnu potporu Francuske – na uvođenje sankcija protiv Turske zbog njezinih radova povezanih uz energetska istraživanja u vodama istočnog dijela Sredozemnog mora.





 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like