Medij: Egipat zamrzava odnose s Izraelom zbog odbijanja mirovnog plana

Izraelske vojne operacije u pojasu Gaze izazivaju snažne negativne reakcije u arapskom i širem muslimanskom svijetu. Jučer smo govorili o reakciji Irana kroz izjavu njegovog ministra vanjskih poslova Mohammada Javada Zarifa tijekom posjeta Damasku, a sada ćemo se osvrnuti na vijesti koja stiže iz najveće i jedne od najutjecajnijih arapskih i muslimanskih zemalja – Egipta.

Prema navodima panarapske televizije Al.Arabiya, Kairo namjerava odgovoriti na izraelsko odbijanje zahtjeva za humanitarnim primirjem u pojasu Gaze zamrzavanjem brojnih područja međusobne suradnje.

Naime, Izrael je odbio zahtjev Egipta za humanitarno primirje, a kako navodi isti medij, egipatsko izaslanstvo napustilo je Tel Aviv, strahujući od početka vojne operacije.

Egipatsko izaslanstvo putovalo je u pojas Gaze, a zatim u Tel Aviv kako bi se konzultiralo s egipatskim dužnosnicima o postizanju primirja.

Navodno su izraelskoj strani predložili humanitarno primirje od jedne godine kojeg su se egipatski diplomati obvezali koordinirati. Egipćani su također izjavili da mogu prisiliti palestinske strane na pridržavanje primirja ako Izrael pristane na taj plan. Egipatska je strana također pozvala Izraelce da zaustave aktivnosti naseljavanja i ne podržavaju radikale koji napadaju džamiju Al-Aqsa.

Međutim, od svega ovoga, očito, neće biti ništa. Izrael je umjesto egipatske ponude izabrao masivni zračni napad na pojas Gaze koji je izveden sinoć oko pol noći, a u pripremi su i snage za kopnenu intervenciju. Premijer Benjamin Netanjahu danas je izjavio kako će izraelska vojna operacija trajati sve dok bude potrebno za uspostavu sigurnosti Izraela.





 

Komentari

komentar





You may also like