Medij: Erdogan solidaran s Kijevom: “Nikada nećemo priznati aneksiju Krima”

Geopolitika News donosi prijevod jučer objavljenog teksta turskog medija Türkiye, koji se odnosi na 16. listopada održani sastanak turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog, kojom prigodom je Erdogan izjavio kako je „Ukrajina ključna država u regiji“ i da međusobna suradnja „jača u širokom spektru sfera, od vojne industrije do obrazovanja, od turizma do zdravstva“. Naravno, pritom se turski čelnik dotaknuo i „goruće teme“ – ruskog pripojenja Krima.

Evo prijevoda teksta:

16. listopada predsjednik Recep Tayyip Erdogan sastao se s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u dvorcu Vahdettin u Istanbulu. Nakon pregovora održana je zajednička konferencija za medije. Erdogan je kazao kako je sretan što u Turskoj prima predsjednika Ukrajine, koja je turski susjed na Crnom moru, njen strateški partner i prijateljska zemlja, te je zahvalio svom ukrajinskom kolegi za njemu uručenu ukrajinsku državnu nagradu.

Erdogan je kazao i slijedeće: „Danas smo mi detaljno razmotrili pitanja razvoja naših bilateralnih odnosa. Naša suradnja jača na uzajamnoj osnovi u širokom spektru sfera, od vojne industrije do obrazovanja, od turizma do sektora zdravstva. Na pregovorima smo potvrdili našu zajedničku težnju za povećanje investicija i postavljanje naše gospodarske i trgovinske suradnje na novu razinu. U sferi turizma u ovoj godini, neovisno od pandemije, primili smo više od 500 tisuća ukrajinskih gostiju i to neposredno svjedoči o bliskosti naših naroda i povjerenju naših ukrajinskih gostiju prema mjerama koje mi poduzimamo u okviru naše inicijative „Sigurni turizam“.

Zajednička borba protiv FETÖ-a

„Tijekom naših pregovora također smo razmotrili dodatne korake koji mogu biti poduzeti u smjeru jačanja naše suradnje u sferi sigurnosti i međusobne ekstradicije (izručenja) zločinaca“, kazao je predsjednik Erdogan. „Dogovorili smo se o jačanju naše koordinacije u zajedničkoj borbi s FETÖ (ta je organizacija, pod vodstvom turskog disidenta, klerika i bivšeg velikog Erdoganovog suradnika  Fethullaha Gülena, koji sada živi u SAD-u, u Turskoj proglašena terorističkom i jednom od organizatora propalog vojnog puča u Turskoj, u srpnju 2016. g., op. GN.) i drugim terorističkim organizacijama. Turska Ukrajinu promatra u svojstvu ključne zemlje u planu osiguranja stabilnosti, sigurnosti, mira i razvoja u našoj regiji. U tom kontekstu mi smo uvijek podupirali, i nastavit ćemo to činiti, suverenitet Ukrajine, njenu teritorijalnu cjelovitost, uključno i Krim, i njeno političko jedinstvo. Turska nije priznala i neće priznati nezakonitu (rusku) aneksiju Krima.“





Zajednička izjava: među našim pomorskim snagama razvijat će se široka suradnja

Nakon pregovora, održanih između Erdogana i Zelenskog, objavljena je zajednička izjava. Izdvajaju se slijedeće točke: razvijat će se široka suradnja između pomorskih snaga dviju država; održavat će se godišnji susreti uz sudjelovanje ministara vanjskih poslova i ministara obrane; odgovarajućim institucijama davat će se smjernice, povezane s pretvaranjem projekata iz sfere obrane i vojno-tehničke suradnje u život; povećat će se udio turskih tvrtki u Ukrajini.

 





Komentari

komentar

You may also like