Medij: Eskalacija? Putin naredio ruski nuklearni vlak za Ukrajinu?

Retorika je krajnje zaoštrena, ali izlaza uvijek ima ako ima dobre volje. Za sada je nema. Ali nada umire posljednja. Uostalom, kada se god stvari dovedu do točke od koje se čini da više nema izlaza, tada ga je i najlakše pronaći s obzirom na maksimalni element straha koji se u takvim trenucima pojavljuje. Je li to i sadašnja “strategija” dviju nuklearnih supersila pokazat će samo vrijeme

Vjeruje se da je NATO upozorio svoje članice, da će predsjednik Putin pokazati svoju spremnost za uporabu oružja za masovno uništenje nuklearnim testom na ukrajinskim granicama, piše 3. listopada britanski medij The Times.

Kremlj je signalizirao svoju spremnost na značajnu eskalaciju dok Rusija gubi tlo pod nogama na bojnom polju, navodi medij. Strahovi zbog Putinovih ranijih nagovještaja da bi mogao pribjeći takvoj taktici pojačani su jučer tvrdnjama da je vlak kojim upravlja tajni nuklearni odjel bio namijenjen Ukrajini.

Navodi se da su poljski vojni analitičari primijetili vlak u središnjem dijelu Ruske Federacije, koji je “povezan s 12. glavnom upravom ruskog Ministarstva obrane”. Ova struktura u sustavu ruskog vojnog odjela “odgovorna je za nuklearno oružje, njegovo skladištenje, održavanje, transport i izdavanje jedinicama”, navodi The Times, čiji tekst prenosi medij Eadaily.

Pri tom citiraju visoki izvor NATO-a, prema čijim riječima Sjevernoatlantski savez vjeruje da se testovi mogu održati u Crnom moru.

Uporaba taktičkog nuklearnog oružja izravno u Ukrajini prepuna je rizika za samu Rusiju, budući da bi ruski gradovi mogli stradati, prenosi Eadaily tekst britanskog medija.

Podsjećamo: posljednjih tjedana rastu političke i medijske najave moguće ruske uporabe taktičkog nuklearnog naoružanja u Ukrajini, pri čemu se svi uglavnom pozivaju na nedavne riječi Vladimira Putina prigodom objave odluke o djelomičnoj vojnoj mobilizaciji, kada je kazao Rusija ima pravo uporabiti nuklearno oružje ako je ugrožena njena teritorijalna cjelovitost.





NATO je odgovorio upozorenjem Rusiji na “ozbiljne posljedice” ako do toga dođe. Pojedini američki bivši visokopozicionirani vojni časnici spominju čak i razarajući američki konvencionalni napad na ruske vojne baze i infrastrukturu na Krimu i unutar ruskog kopnenog masiva, vjerujući kako to ne bi dovelo do ruskog odgovora strateškim nuklearnim oružjem po SAD-u.

Dakle, retorika je krajnje zaoštrena, iako, naravno, izlaza uvijek ima ako ima dobre volje. Za sada je nema. Ali nada ipak umire posljednja. Uostalom, kada se stvari dovedu do točke od koje se čini da više nema izlaza, tada ga je upravo najlakše i pronaći s obzirom na maksimalni element straha koji se u takvim trenucima pojavljuje. Je li to i sadašnja “strategija” dviju nuklearnih supersila pokazat će samo vrijeme.

Komentari

komentar





You may also like