Medij: EU još nije dogovorio sanckije Rusiji, novi razgovori u četvrtak

Zemlje Europske unije u srijedu nisu postigle dogovor o novim sankcijama Rusiji te planiraju dodatne razgovore kako bi paket bio spreman na godišnjicu invazije Moskve na Ukrajinu u petak, rekli su diplomati Reutersu.

Predloženi paket uključuje ograničenja trgovine u vrijednosti od više od 10 milijardi eura, prema Ursuli von der Leyen, uključujući zabranu uvoza ruske gume u EU. To bi također zabranilo veći izvoz EU-a u Rusiju tehnološke opreme i rezervnih dijelova koje bi Moskva mogla koristiti na bojnom polju.

Izvršna vlast sa sjedištem u Bruxellesu također želi da 27 zemalja EU-a bolje prate rusku imovinu na svom tlu dok blok traži načine da ih iskoristi za pomoć u obnovi Ukrajine. Izvori tvrde da su se neke zemlje, međutim, oduprle mogućnosti suočavanja s kaznama za neprijavljivanje. “Postoji nekoliko neriješenih pitanja, uključujući gumu i obveze izvješćivanja”, rekao je jedan od izvora, koji su svi govorili pod uvjetom anonimnosti zbog povjerljivosti pregovora između zemalja EU-a.

Izvori tvrde da bi se dodatni razgovori između predstavnika članica EU u Bruxellesu trebali održati u četvrtak poslijepodne. “I dalje smo uvjereni da će dogovor biti brzo postignut sutra”, kazao je drugi diplomat EU-a, dodajući da će dogovor u tom slučaju biti službeno finaliziran u petak.

Bez sankcija na nuklearnu energiju i dijamante

Uzevši sve zajedno, sankcije protiv Rusije bile bi najoštrije koje je blok ikada uveo.





Nadolazeći deseti paket sankcija otkako je Moskva izvršila invaziju osmišljen je kako bi otežao financiranje rata. Planira se isključivanje većeg broja banaka, uključujući privatnu Alfa-Bank i online banku Tinkoff, iz SWIFT-a. Sankcijama bi se na crnu listu stavilo pojedince povezane s Iranskom revolucionarnom gardom i proizvodnjom dronova korištenih protiv Ukrajine.

Unatoč ukrajinskim pozivima, protivljenje zemalja uključujući Mađarsku, Bugarsku, Francusku i Belgiju znači da blok za sada neće ograničiti suradnju s ruskom nuklearnom industrijom niti prestati uvoziti dijamante. “Moramo ojačati politiku sankcija zato što rat još traje”, rekla je ukrajinska ministrica gospodarstva Yulia Sviridenko novinarima prije sudjelovanja na razgovorima iza zatvorenih vrata u Bruxellesu u srijedu. Naglasila je važnost ovih sankcija te izrazila nadu da će ih vidjeti u ovom ili nekom od idućih paketa sankcija.

Medij: Europska unija na putu da usvoji nove sankcije Rusiji za obljetnicu rata





 

Komentari

komentar

You may also like