EU kreće u utrku sa SAD-om u subvencijama za tvrtke?

Europska komisija će revidirati svoj srednjoročni proračun kako bi stvorila mehanizam za zaštitu europskih industrija, rekao je dužnosnik Komisije za ruske novine Vedomosti. Konkretno, pojačat će se rad na Europskom fondu za suverenitet, koji dolazi kao odgovor na američki program subvencija. Nove američke subvencije čine američke tvrtke često privlačnijim za ulaganje od poduzeća od Europe. Riječ je o američkom Zakonu o smanjenju inflacije (IRA), koji predviđa državne subvencije za uspostavu ekološki prihvatljive proizvodnje, a imat će i manje poreze. Lokalizacija proizvodnje u SAD-u ključni je uvjet za dobivanje potpore.

Njemački Volkswagen već je iskoristio program, pokrenuvši krajem listopada proizvodnju električnih vozila u svom pogonu u američkoj državi Tennessee. Danski proizvođač nakita Pandora i njemačka kemijska tvrtka BASF također su izjavili da razmatraju proširenje i prebacivanje proizvodnje u SAD-u.

Predsjednik Joe Biden je prošli tjedan izrazio uvjerenje da bi Sjedinjene Države i Europska unija mogle riješiti svoje nesuglasice oko velikih novih američkih subvencija za zelenu energiju. “Nastavit ćemo otvarati radna mjesta u proizvodnji u Americi, ali ne na štetu Europe”, rekao je Biden na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je u Washingtonu bio u službenom državnom posjetu. “Možemo riješiti neke od razlika koje postoje, uvjeren sam”, tvrdio je u četvrtak američki predsjednik, prenio je AP.

Francuski i europski dužnosnici jasno su izrazili zabrinutost zbog 369 milijardi dolara vrijednih američkih subvencija predviđenih za čistu tehnologiju i obnovljivu energiju. Dio njih tvrdi da Washington krši pravila Svjetske trgovinske organizacije. Tvrde da prijetnja europskoj industriji u obliku američkog zakona dolazi u posebno loše vrijeme jer se europski potrošači i poduzeća već bore s visokim cijenama energije kao posljedicom rata u Ukrajini i suočavaju se s mogućnošću recesije sljedeće godine. Macron poziva 27-članu Europsku uniju da krene naprijed s vlastitim paketom zelenih subvencija pod sloganom “Kupujmo europsko”, piše Politico.

EU si ne može priuštiti natjecanje sa SAD-om u pogledu iznosa subvencija, rekla je za Vedomosti Irina Ipatova, vodeća ruska stručnjakinja Centra za makroekonomske analize i kratkoročne prognoze. Zemlje EU-a nemaju pravi utjecaj na SAD što se tiče pregovora pa se pripremaju poduzeti mjere za zaštitu svojih gospodarstava, rekao je Jevgenij Tonevicki, savjetnik predsjednika Centra za strateška istraživanja. Kakav god mehanizam smisliti, on će u svakom slučaju dovesti do deglobalizacije svjetskog gospodarstva i smanjenja ukupne stope gospodarskog rasta, istaknuo je stručnjak. To će također vjerojatno motivirati Europu da produbi gospodarsku suradnju s Kinom, dodao je.

Trgovinski ratovi između Europe i SAD-a nisu ništa novo, naglasio je za Vedemosti izvanredni profesor Ruske predsjedničke akademije za nacionalno gospodarstvo Sergej Hestanov. Washington već duže vrijeme kritizira neke europske programe, uključujući i one usmjerene na potporu poljoprivrednim proizvođačima. Istraživač Aleksej Portanski misli da će američka mjera IRA rezultirati utrkom u subvencijama.

Komentari

komentar

You may also like