Medij: EU mora pomoći Crnoj Gori zbog kineskog kredita koji je odvodi u „ropstvo“

Zanimljiv intervju za medij Deutsche Welle dao je Dušan Reljić, analitičar i stručnjak za Jugo-istočnu Europu u uglednoj njemačkoj Zakladi za znanost i politiku iz Berlina.

Dušan Reljić kaže kako još nije izrečena posljednja riječ u svezi odbijanja EU-a da pomogne Crnoj Gori u izlasku iz dužničkog ropstva u koje je, kao prva europska zemlja, upala zbog kineskog kredita.

Crnogorska vlada uzela je kredit 2014. kako bi izgradila autocestu od Bara do crnogorsko-srpske granice.

Radi se o jednoj od najskupljih prometnica te vrste na svijetu, a ujedno i jedan od europskih infrastrukturnih projekata kojem se pripisuje najveći stupanj korupcije, navodi DW. Sama korist od te prometnice je nejasna. 944 milijuna dolara za malu je zemlju previše jer to iznosi oko četvrtine njenih ukupnih dugova, a oni iznose otprilike 100 posto bruto društvenog proizvoda Crne Gore.

U srpnju će dospjeti prva rata za otplaćivanje,  a nova reformska vlada ne zna odakle uzeti novac. Poziv Podgorice da joj pomogne Europska unija, Bruxelles je odbio. Jedan od  glasnogovornika Europske komisije je početkom ovog tjedna izjavio kako Europska unija ne plaća kredite koje su pojedine zemlje podigle kod trećih zemalja, što Reljić kritizira.

Čitav intervju na ovu zanimljivu temu možete pročitati na ovoj poveznici.





 

Komentari

komentar





You may also like