Medij: EU nezadovoljna zbog summita Biden-Putin

EU je nezadovoljna jer ju Biden nije obavijestio o svom sastanku s Putinom. Europska unija zbog toga je izrazila ogorčenje, a američki je predsjednik tada s njom ušao u verbalni rat, smatra britanski novinar.

Ovaj tjedan predstavnici zemalja G7 u britanskom Cornwallu sastat će se na summitu koji će se razlikovati od svih prethodnih. On će označiti početak Bidenove europske turneje, a uoči summita Biden je obećao potvrditi činjenicu američkog “posebnog odnosa” s Velikom Britanijom, navodi se u tekstu britanskog medija.

Čelnici EU kažu kako su “sretni” dolaskom Bidena, ali prema nekim izvješćima zauzimaju različite stavove o raznim pitanjima, navodi autor teksta Calluma Hoare.

Naime, on piše kako su se pojedini dužnosnici EU žalili da nisu upozoreni na Bidenovu odluku da u potpunosti povuče trupe iz Afganistana do 11. rujna.

Jedan dužnosnik EU rekao je za Politico da to “ne pomaže” i da čak četiri mjeseca nakon inauguracije, 78-godišnji američki predsjednik još nije imenovao američkog veleposlanika u Europskoj uniji.

Sve je to samo ojačalo osjećaj nekih europskih zemalja da EU treba pokazati “stratešku neovisnost” od NATO-a.





Međutim autor dalje kaže kako će vrhunac Bidenovog europskog putovanja biti njegov osobni susret s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Švicarskoj. Priča se da je upravo ta Bidenova odluka razljutila Bruxelles, navodi dalje.

Gore spomenuti dužnosnik EU dodao je da se Unija nije osjećala obveznom komunicirati s Bijelom kućom prije nego što je najavila (EU) uvođenje sankcija protiv Bjelorusije.

“Nisu nas obavijestili o summitu s Putinom”, rekao je izvor. “Zašto bismo trebali razgovarati s njima (Amerikancima) prije nego što reagiramo na događaje koji se događaju na našim granicama?”





Drugi visoki dužnosnik izjavio je da su te razlike razlog zašto bi Europa trebala ići svojim putem.

“Važno nam je surađivati ​​i koordinirati svoje akcije s partnerima koji dijele naše stavove”, rekao je dužnosnik. “Transatlantski odnos, naravno, mora uključivati ​​Sjedinjene Države i druge zemlje. Međutim, ako govorimo o našim prioritetima, jednako je važno imati vlastitu viziju Europe u kratkom, srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. “

 

Komentari

komentar

You may also like