Medij: EU razmatra slanje vojne misije u Ukrajinu kako bi se suprotstavila ruskim prijetnjama s istoka

Krajem srpnja ove godine Ukrajina se obratila visokom predstavniku EU za vanjske poslove Josepu Borrellu sa zahtjevom za pomoć u obuci vojnog osoblja. Krajem rujna poseban tim EU boravio je u Ukrajini i provjerio stanje na licu mjesta, razmotrio moguću suradnju pitanju kibernetičke zaštite i zaštite od hibridnih prijetnji, te su predložene mjere koje uključuju i stvaranje nove vojne misije za obuku ukrajinskih snaga i obuku časnika na vojnim akademijama.

O ovoj temi danas piše i britanski medij Daily Express, navodeći kako će EU uskoro raspravljati o pojedinostima jedne “posebne operacije”. Na zahtjev Ukrajine, europska vojska stići će na njezin teritorij kako bi provela “profesionalnu vojnu obuku”, točnije, kako bi se suprotstavila “ruskim prijetnjama”. 

EU i Ukrajina nastojat će dodatno ojačati gospodarske i političke veze, nadovezujući se na sporazum iz 2017. koji je Kijevu dao povlašteni pristup EU i značajno proširio trgovinu. Zaključit će dodatne poslove radi razvoja znanstvene suradnje i uspostave istraživačke razmjene.

EU će također formirati investicijski paket vrijedan 6,5 milijardi eura namijenjen poticanju javnih i privatnih ulaganja u Ukrajini, izjavili su dužnosnici EU, a navodi se u tekstu britanskog medija.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i ukrajinski predsjednik Zelenskiy također će razgovarati o pitanju nestašice plina koje je nastalo zbog smanjene opskrbe iz Rusije te će se „detaljno konzultirati s Ukrajinom“ s ciljem utvrđivanja „što se može učiniti za povećanje opskrbe plinom iz država članica EU u Ukrajinu u slučaju nestašice sada i u budućnosti”.

Ukrajina optužuje ruski Gazprom da koristi energiju kao oružje jer je postigao tranzitni sporazum s Mađarskom, lišivši Kijev opskrbe plinom. Njime će Ukrajina izgubiti prihod od tranzita i neće moći obratno uvoziti plin kroz Mađarsku, što čini od 2015. godine, kako ga ne bi kupovala izravno iz Rusije, navodi se u tekstu.
Zanimljivi su i komentari britanskih čitatelja ispod navedenog teksta spomenutog medija, a prevladavaju oni skeptični i s visokom dozom humora i cinizma prema mogućnostima EU u odnosu na Rusiju na tlu Ukrajine. Jedan od upečatljivijih je svakako i onaj koji navodi kako se „šuška da su Francuska i Italija naručile 100.000 bijelih zastava iz Kine“.

 

 

Komentari

komentar

You may also like