Medij: Europa će za dva mjeseca ostati bez plina

Europa će uskoro ostati bez zaliha prirodnog plina, a sada njezina sudbina ovisi o dvjema podmuklim silama: Putinu i vremenskim prilikama, navodi Bloomberg. Podzemna skladišta plina u EU nikada nisu bila tako prazna kao ove zime

Europa će u sljedeća dva mjeseca ostati bez plina zbog povratka mrazova i malih rezervi plina u podzemnim skladištima, navodi američki Bloomberg pozivajući se na predviđanja anketiranih ekonomista i poslovnih ljudi.

“Teško je razumjeti kako možete postići potrebnu količinu zaliha plina u skladištu bez dodatnih zaliha iz Rusije preko Sjevernog toka 2 ili postojećih ruta”, rekao je Massimo Di Odoardo, potpredsjednik konzultantske tvrtke Wood Mackenzie.

Među razlozima nadolazeće krize u EU je i smanjenje vlastite proizvodnje plina i manjak plina na tržištu – nema dovoljno zaliha iz Rusije i ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Sjedinjenih Država.

“Pred nama su dva najhladnija mjeseca zime i postoji zabrinutost da bi Europa mogla ostati bez plina”, kazale su osobe u Bloomberg-ovoj anketi.

“Energetska kriza pogodila je blok (EU) u vrijeme kada sigurnost opskrbe nije bila na dnevnom redu europskih političara”, rekao je Mssimo Miccinilli, voditelj energetike i klime u savjetodavnoj tvrtki Fleishman Hillard za EU. Stručnjak očekuje da će energetska kriza zadržati volatilnost cijena, kao i povećati političke napetosti između regulatora u Bruxellesu i čelnika 27 zemalja članica Unije.





Usred svoje energetske tranzicije, Europa gasi termoelektrane na ugljen, oslanjajući se na obnovljive izvore energije, navodi se u tekstu američkog medija.

Podzemna skladišta Europske unije od 3. siječnja ponovno su prešla na neto protok prema kojem povlačenje plina premašuje njegovo ubrizgavanje, nakon četiri dana obrnutog procesa od 30. prosinca do 2. siječnja (info: Gas Infrastructure Europe (GIE), koje objavljuju ruski mediji. Bili su to prvi dani obnove zaliha u ovoj sezoni grijanja, koja je počela 13. listopada 2021. Razlog tome bilo je nikad toplije vrijeme tijekom novogodišnjih blagdana u mnogim dijelovima Europe, izazvano pritokom suptropskog zraka.

Sada je potrošnja ponovno porasla a podzemna su skladišta plina popunjena svega 56,4% (15% ispod desetogodišnjeg prosjeka), a godinu dana ranije, na datum – 3. siječnja – bila su popunjena 71,34%.





“Nikad nismo imali tako nisku razinu rezervi tijekom cijelog razdoblja praćenja”, rekao je Sebastian Bleschke, čelnik njemačkog udruženja operatera skladišta plina i vodika INES. Prema riječima stručnjaka istraživačke tvrtke Wood Mackenzie Ltd, ako izuzmemo povećanje ruskih zaliha, koje se najvjerojatnije neće dogoditi, do kraja ožujka razina zaliha bit će ispod 15 posto. Ovo će biti najniži ikad zabilježen takav pokazatelj. I to pri normalnim vremenskim uvjetima.

Iz istog je razloga cijena plina u Europi ponovno preskočila 1100 dolara nakon kratkotrajnog pada na 800 dolara za tisuću kubičnih metara. Spomenuti toplinski val zamijenio je novi val arktičke hladnoće.

Revers iz Njemačke u Poljsku plinovodom Yamal-Europe smanjio se za više od pet puta

Bloomberg-ovom komentaru dodali bismo i današnju vijest koju je objavio njemački operater za tranzit plina Gascade.

On izvješćuje kako su se povratne isporuke plina iz Njemačke u Poljsku preko plinovoda Yamal-Europe smanjile za više od pet puta. Samo dan ranije one su iznosile između 885 i 955 tisuća kubičnih metara plina na sat, ali s početkom novog dana pale su na svega 155 tisuća.

O problemima vezanim uz revers ruskog plina iz njemačkih plinskih skladišta u Poljsku i Ukrajinu (koje je Gazprom krajem prošle godine kritizirao s obzirom da Nijemci tme dvjema državama prodaju ruski plin po znatno većoj cijeni nego ga iz Rusije sami dobivaju), kao i o opasnostima koje oni sa sobom nose s obzirom na sve navedene probleme o kojima u gornjem dijelu teksta piše i Bloomberg, opširnije smo izvijestili u našoj jučerašnjoj analizi koju možete pročitati ovdje ili ispod teksta.

Z. Meter: Što se događa s plinovodom Yamal-Europe i njemačkim reversom u Poljsku i Ukrajinu?

 

 

Komentari

komentar

You may also like