Medij: Glavna briga NATO-a je neizvjesnost ruskih poteza i krah odnosa s Moskvom

Jučer i danas u Rigi se održava sastanak ministara vanjskih poslova članica NATO saveza, a glavna tema svakako je Rusija i njezine vojne aktivnosti u blizini granica s Ukrajinom. Prenosimo dio teksta norveškog medija VG, čiji je dopisnik bio na licu mjesta tijekom pregleda isturenog multinacionalnog bataljuna NATO saveza u bazi blizu Rige od strane glavnog tajnika Jensa Stoltenberga, i koji je s njim razgovarao. Jedna od važnijih stvari je Stoltenbergovo priznanje kako Savez na zna sa sigurnošću kakve planove ima Rusija.

Norveški medij tako navodi kako Stoltenberg već 18 mjeseci čeka da se Rusija pridruži Vijeću Rusija-NATO, a da je sada 100.000 ruskih vojnika na granici s Ukrajinom pri čemu članice NATO-a, kako navodi glavni tajnik Saveza, ne znaju koji će biti sljedeći Putinov potez.

Medij navodi i jednu zgodu, kako se, dok je Stoltenberg vršio inspekciju međunarodnih snaga, ušuljala mačka „koja je htjela sudjelovati u paradi“ i da je dobro da je bila smeđa a ne crna, što bi, za praznovjerne, značilo znak nesreće.

Ali, navodi se dalje, svijetlosmeđa mačka ilustrira Stoltenbergovu i NATO-ovu bol: analiza u zapadnim prijestolnicama je da Ukrajina sama mora odlučiti gdje želi pripadati, pri čemu dodajemo kako Rusija otvoreno navodi kako nikada neće dozvoliti da ta zemlje ne samo uđe u NATO savez, već i da postane svojevrsna platforma za njegove vojne efektive protiv Rusije i njene sigurnosti.

– Na ruskoj strani granice s Ukrajinom vidimo teške kapacitete, oklopne postrojbe, dronove, opremu za elektroničko i hibridno ratovanje i vidimo desetke tisuća vojnika. Ne znamo sa sigurnošću kakve planove ima Rusija. Ali znamo da je Rusija nedavno upotrijebila silu protiv Ukrajine, kaže Stoltenberg.

U prošli petak je glavni tajnik NATO-a rekao da će Rusija imati troškove i posljedice ako njeni vojnici prijeđu granicu s Ukrajinom.
Na pitanje kakve bi to mogle biti posljedice, Stoltenberg odgovara:

– Imamo niz opcija. Odluke neće biti donijete dok ne znamo što će se dalje dogoditi. Ali glavna svrha odvraćanja je spriječiti Rusiju da ponovno koristi silu, kazao je glavni tajnik.

Medij ukazuje na proturusku histeriju i podsjeća na izjavu glasnogovornice ruskog MVP Marije Zaharove koja kaže kako je „bilo premještanja trupa i vojnih vježbi na našem teritoriju, ali sigurno ne do granice s Ukrajinom. Svrha ove kampanje velikih razmjera očito je raspirivanje proturuske histerije“

Dalje medij navodi kako NATO nema formalni kontakt s Rusijom i da Stoltenberg ističe kako je to zbog odluke Rusije da zatvori predstavništvo NATO-a u Moskvi, te se povuče iz svog predstavništva u NATO-u u Bruxellesu.

Ali prije toga, NATO je povukao akreditaciju za osam ruskih izaslanika koji su se prijavili za delegaciju. Razlog je bila tvrdnja da su vodili obavještajne poslove, a ne diplomaciju, navodi se i kaže dalje, kako se Vijeće NATO-Rusija nije sastajalo od 5. srpnja 2019.  Stoltenberg je ranije za medij VG kazao kako više puta pokušavao održati kontaktni sastanak, ali da Rusi nisu odgovorili.

No, u ponedjeljak je Stoltenberg rekao da se zamjenik glavnog tajnika NATO-a Mircea Geoană prije nekoliko dana sastao s ruskim veleposlanikom u Belgiji, te da se i osobno sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u New Yorku, u rujnu ove godine.
– Zašto niste uspjeli sa strategijom odvraćanja i dijaloga na dva smjera, g. Stoltenberg?

– Žao nam je što Rusija više nije uključena u Vijeće NATO-a i Rusije. Lopta je na njihovom terenu. Ali vjerujem u dijalog s Rusijom, oboje bismo trebali imati interes za bolji odnos, ali moramo se nositi i s teškim odnosom – kazao je glavni tajnik NATO saveza.

Zapovjednik NATO-ovog isturenog bataljuna u Litvi, potpukovnik John Benson, izjavio je u ponedjeljak na medijskoj konferenciji na poligonu izvan Rige, da je vježba Zimski štit godišnja vježba na terenu, i da nije izazvana premještanjem snaga u Rusiji ili protiv izbjeglica koje vrše pritisak na latvijsku granicu i granicu Litve i Poljske s Bjelorusijom.

– Ne treniramo protiv neke određene zemlje, već da budemo spremni za svaku situaciju koja se može pojaviti, izjavio je časnik NATO saveza.

Komentari

komentar

You may also like