Medij: Indija će umiroviti borbene zrakoplove MiG-21 do 2025.

Indija će do 2025. trajno prizemljiti sve svoje ruske borbene zrakoplove MiG-21 iz sovjetske ere, nakon smrti dvojice časnika u nesreći, posljednjoj u nizu koja uključivala kvar jednomotornog zrakoplova, izvijestili su lokalni mediji u subotu.

The Times of India citirao je neimenovane dužnosnike indijskih zračnih snaga koji su rekli da su MiG-ovi 21 odavno prošli mirovinu, ali da moraju biti zamijenjeni prije prizemljenja.

U izvješću se ne precizira koji će dio borbenih zrakoplova Indije biti zahvaćen. Novinska kuća Wion rekla je da zračne snage imaju oko 70 MiG-ova 21. Zračne snage i ministarstvo obrane posljednjih godina kupuju zrakoplove od zapadnih proizvođača. Visoki dužnosnik ministarstva obrane odbio je potvrditi ili demantirati izvješće lista Times of India, rekavši Reutersu samo da su rasprave o budućnosti MiG-a 21 u tijeku, budući da je nabava rezervnih dijelova iz Rusije sve teža zbog rata u Ukrajini. Glasnogovornik ministarstva obrane nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Zrakoplov MiG-21, kojeg je indijski tisak nazvao “letećim lijesom”, bio je ključni borbeni zrakoplov u zemlji od svog predstavljanja 1963. godine, ali je kasnijih godina bio sklon nesrećama. Avioni su bili kritično sigurnosno sredstvo u indijskoj vojnoj infrastrukturi; korišteni su, primjerice, za napad na susjednog rivala Pakistan nakon navodnog samoubilačkog napada u spornoj regiji Kašmir 2019.

Pad zrakoplova MiG-21 Bison u četvrtak u pustinjskoj državi Rajasthan povećava broj nesreća MiG-21 od prošle godine na šest, pri čemu je poginulo pet časnika, prema službenim podacima i izvoru. Godine 2012. tadašnji ministar obrane A.K. Antony je rekao parlamentu da je više od polovice od 872 indijska MiG-a 21 izgubljeno u nesrećama tijekom prethodna četiri desetljeća.

Komentari

komentar

You may also like