Medij: Intenziviraju se razlike između SAD-a i Ukrajine oko završetka sukoba

Ratno jedinstvo SAD-a i Ukrajine polako se raspada, piše 12. ožujka medij POLITICO u tekstu autora Jonathana Lemire i Alexandera Ward.

Oni podsjećaju kako su Sjedinjene Države i Ukrajina uglavnom u međusobnom kontaktu otkako je administracija predsjednika Joea Bidena obećala potporu “koliko god bude potrebno” u otporu nemilosrdnoj invaziji Moskve.

Međutim, sada, nakon više od godinu dana rata, iza kulisa između Washingtona i Kijeva rastu sve veće razlike u ratnim ciljevima, a naziru se potencijalne žarišne točke oko toga kako će i kada sukob završiti.

“Administracija nema jasni politički cilj. Je li to odugovlačenje ove stvari, što je upravo ono što želi Vladimir Putin? – upitao je zastupnik Michael McCaul (R-Texas), predsjednik Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma. “Da li im samo dati dovoljno da prežive, a ne i pobijede? Trenutačno ne vidim politiku pobjede, a ako to nemamo, što onda radimo?”

Javno, bilo je malo razdvajanja između Bidena i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, savezništva koje je bilo u punoj mjeri iskazano prošlog mjeseca kada je američki predsjednik obavio svoj tajni posjet Kijevu. Ali na temelju razgovora s 10 dužnosnika, zakonodavaca i stručnjaka, pojavljuju se nove točke napetosti: sabotaža ruskih plinovoda na dnu baltičkog mora; brutalna, iscrpljujuća obrana „strateški nevažnog“ ukrajinskog grada Bahmuta; i plan borbe za regiju u kojoj su ruske snage bile ukorijenjene gotovo cijelo desetljeće – piše POLITICO.

Bahmut je postao žarište borbi posljednjih tjedana, a više dužnosnika Bidenove administracije počelo se brinuti da Ukrajina troši previše ljudstva i streljiva u tom gradu, što bi moglo umanjiti njihovu sposobnost za pokretanje velike protuofenzive u proljeće.





“Sigurno ne želim zanemariti ogromni trud koji su ukrajinski vojnici i vođe uložili u obranu Bahmuta — ali mislim da je to više simbolička nego strateška i operativna vrijednost”, izjavio je ministar obrane Lloyd Austin.

Kijev za sada ignorira mišljenje Washingtona.

U međuvremenu, procjena američkih obavještajnih službi sugerira da je “proukrajinska skupina” odgovorna za uništenje ruskih plinovoda Sjeverni tok pa se čini „da su oborili teoriju da je Moskva odgovorna za sabotiranje cjevovoda koji su isporučivali ruski plin u Europu“.





Problema ima i oko toga koje oružje Ukrajini isporučivati, a  „mislim da je administracija podijeljena, Vijeće za nacionalnu sigurnost podijeljeno” oko toga, smatra McCaul, koji je u stalnom kontaktu s visokim Bidenovim dužnosnicima. “Razgovaram s mnogim najvišim vojnim čelnicima i oni, velikim dijelom, podržavaju davanje ATACMS-a.”

Administracija nije osigurala te projektile dugog dometa jer ih ima malo u američkom arsenalu. Također postoji strah da bi Ukrajina mogla napasti daleke ruske ciljeve, potencijalno eskalirajući rat.

Nedavno izvješće da je Pentagon blokirao Bidenovu administraciju da podijeli dokaze o mogućim ruskim ratnim zločinima s Međunarodnim kaznenim sudom također je stavilo još jednu mrlju u narativ jedinstva – piše dalje POLITICO.

„Dužnosnici Bijele kuće bili su užasnuti kada je priča iz New York Timesa izašla u javnost, u strahu da bi to moglo naštetiti moralnom argumentu koji su SAD dale podupirući Ukrajinu protiv ruskih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.“ – zaključuje se u tekstu.

 

Komentari

komentar

You may also like