Medij: Iran Rusiji šalje još dronova i raketa

Iran je obećao Rusiju opskrbiti raketama zemlja-zemlja te dodatnim dronovima, rekla su dva iranska dužnosnika i dva diplomata Reutersu.

Dogovor o slanju oružja postignut je 6. listopada tijekom posjeta Moskvi iranskog potpredsjednika Mohamada Mokhbera, dvojice dužnosnika moćne iranske Revolucionarne garde i dužnosnika Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost. „Rusi su zatražili još dronova te iranske balističke rakete s poboljšanom preciznošću, posebno iz raketnih obitelji Fateh i Zolfaghar”, rekao je jedan iranski diplomat.

Iran je pristao poslati i Šahed-136, ‘dronove kamikaze’ za koje Ukrajinci tvrde da se već koriste u agresiji na njih. Fateh-110 i Zolfaghar su rakete kratkog dometa zemlja-zemlja koje mogu gađati ciljeve na udaljenosti između 300 i 700 kilometara. Drugi iranski diplomat rekao je kako će rakete poslati unutar desetak dana. Iranski diplomat koji je razgovarao s Reutersom odbacio je optužbe da takav transfer krši rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iz 2015. godine. „Gdje se one koriste nije pitanje za prodavača. Nismo zauzeli stranu u ukrajinskoj krizi kao zapad. Želimo kraj krize kroz diplomatska sredstva”, kazao je diplomat. Teheran odbacuje da Rusi već koriste iranske dronove Šahed-136, kao i Moskva.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nemaju nikakve informacije o upotrebi iranskog naoružanja. „Koristi se ruska oprema s ruskom nomenklaturom”, rekao je Peskov i dodao kako „sva daljnja pitanja trebaju biti upućena ministarstvu obrane”. Pojava iranskog naoružanja u napadu na Ukrajinu dodatno će povisiti tenzije između Teherana i zapada. Američki State Department vjeruje da su ti dronovi korišteni u napadu u ponedjeljak na Kijev, a glasnogovornica Bijele kuće Karinne Jean-Pierre optužila je Teheran da laže oko toga da nije poslao oružje.

Jedan europski diplomat kazao je kako su službe njegove države procijenile da je Rusiji sve teže proizvoditi naoružanje zbog sankcija nad njezinom industrijom te da se stoga okreće partnerima poput Irana i Sjeverne Koreje. „Dronovi i rakete logični su idući korak”, kazao je diplomat. Ukrajina je u utorak objavila da bi zbog dronova mogla prekinuti diplomatske odnose s Iranom. Nekoliko članica Europske unije u ponedjeljak je pozvalo na sankcije Iranu zbog slanja dronova. Europska unija paralelno je dogovorila odvojene sankcije zbog nasilnog gušenja prosvjeda Iranaca koji su izašli na ulice nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla u pritvoru nakon uhićenja zbog neprimjerenog odijevanja.

NATO najavio novu pomoć Ukrajini





S druge strane, glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg kazao je u utorak na sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Berlinu da će NATO u sljedećim danima Ukrajini isporučiti sustave za obranu od napada dronovima “Najvažnije što sada možemo učiniti je da isporučimo ono što je NATO obećao, a to je još više sustava za protuzračnu obranu”, rekao je Stoltenberg.

Sustavi protuzračne obrane bit će u stanju obraniti Ukrajinu od dronova iranske proizvodnje kojom Rusija već nekoliko dana intenzivno napada energetsku infrastrukturu zemlje. “NATO će sljedećih dana isporučiti specijalne sustave protiv dronova koji mogu obraniti i napade od iranskih dronova”, rekao je Stoltenberg. Ukrajinske vlasti priopćile su da je veliki broj dronova proteklih dana uništio gotovo trećinu elektrana u zemlji.

Zelenskij: Ruski okupatori “teroriziraju i ubijaju civile”





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like