Medij: izraelski sustav presreo je raketu Iskander ispaljenu na Baku

Armenija je ispalila najmanje jednu rusku balističku raketu Iskander na Baku u studenom 2020., tijekom rata za Nagorno Karabah, ali ju je presrela azerbajdžanska obrana, i to pomoću izraelskog proturaketnog sustava, otkriva portal Middle East Eye, pozivajući se na visokog dužnosnika.

Visoki dužnosnik tvrdi da je Rusija ohrabrila Armeniju da koristi Iskander te je pružila materijalnu podršku za lansiranje kako bi time prisilila Azerbajdžan na potpisivanje primirja.

Podsjetimo, primirje je sklopljeno ruskim posredstvom, a Azerbajdžan je zauzeo velik teritorij koji je do tada bio pod kontrolom nepriznate Republike Nagorno Karabah. Sada je jedina poveznica Armenije i Nagorno Karabaha uski koridor Lachin koji čuvaju ruski mirotvorci.

“Balističku raketu Iskander ispalio je Erevan izravno na prijestolnicu (Azerbajdžana, op.a) nekoliko dana prije primirja. To je bilo zabrinjavajuće za azerbajdžanske dužnosnike. Međutim, obrambeni sustav azerbajdžanske vojske, izraelski Barak-8, srušio je raketu”, kazao je dužnosnik za Middle East Eye.

“Daljnja upotreba tih raketa zbilja je mogla eskalirati situaciju na terenu. Mislim da je, među ostalim, time azerbajdžansko vodstvo uvjereno da uzme primirje”, dodao je.

Can Kasapoglu iz turskog think thanka EDAM rekao je za Middle East Eye da je Baku bio u dometu raketnog sustava Iskander iz Nagorno Karabaha te da njegovo istraživanje pokazuje da je raketa ispaljena 24 ili 48 sati prije potpisivanja primirja.





 

Komentari

komentar





You may also like