Medij: Kina koristi privatne vojne tvrtke kako bi proširila svoj utjecaj u Africi

Očekuje se da će prisutnost kineskih privatnih vojnih tvrtki (PSC) u Africi povećati utjecaj Pekinga na tom kontinentu, piše indijska agencija ANI.

Valja spomenuti kako Indija i Kina nisu u dobrim odnosima, a medij ANI je vezan uz interese indijske vlade. Ipak, otvaraju zanimljiva pitanja. U kraćoj analizi pišu kako Kina koristi privatne vojne tvrtke kao trik da zadrži diskretnu vojnu prisutnost u Africi i da izbjegne to da se smatra još jednom kolonijalnom silom. Kineska ulaganja u Afriku su se umnožila uspostavom kopnenih i pomorskih ruta koje povezuju Kinu s Afrikom od pokretanja inicijative Pojas i put (BRI) 2013. godine. Osim što uključuje velika ulaganja, BRI je također doveo do raspoređivanja oko milijun kineskih državljana i pozicioniranja preko 10 000 kineskih tvrtki u Africi. Sigurnost njezine imovine i državljana, kao i osiguranje morskih putova, ugroženih piratstvom duž afričkih obala. Takva prijetnja je dala Kini izgovor za vojno “miješanje” u Africi.

U posljednje vrijeme kineski interesi u Africi sve su više ugroženi sukobima s lokalnim organiziranim kriminalom poput ilegalne trgovine divljim životinjama, otmica, iznuda, terorističkih napada i piratstva, izvještava Geopolitica.info. No, Kina sve više i vojno utječe na ovaj kontinent. Kina nastavlja isporučivati ​​oružje i opremu afričkim zemljama te se pojavila kao ključni dobavljač oružja za kontinent. U izvješću američkog Ministarstva obrane iz 2021. navodi se da je Kina “vjerojatno razmotrila” vojne baze u 13 afričkih zemalja, uključujući Angolu, Keniju, Sejšele, Namibiju i Tanzaniju, kako bi proširila svoj vojni otisak. U međuvremenu, Kina je uspostavila pomorsku bazu u Džibutiju za stacioniranje “Snaga za brzo djelovanje” za pokrivanje Afrike. Baza ima kapacitet za smještaj 10 000 vojnika što je mnogo više od 1000 koliko je dogovoreno prema kinesko-džibutijskom sporazumu.

U kolovozu 2021. Kina je objavila svoju namjeru da izgradi svoju prvu pomorsku bazu na atlantskoj obali kod grada Bata u Ekvatorijalnoj Gvineji, kako bi se brinula o svojim naftnim i komercijalnim interesima duž zapadne obale Afrike. Unatoč kineskim tvrdnjama da su njihove privatne vojne tvrtke uključene u pružanje pasivnih sigurnosnih usluga, kao što su kontrola pristupa i zaštita od krađe i nasilja, uočeno je da često djeluju u tajnim aktivnostima kao što su špijuniranje, prikupljanje obavještajnih podataka i savjetovanje lokalnih snaga, piše Geopolitica.info. U lokalnim afričkim medijima se 2020. pojavila informacija kako su privatni zaštitari u kineskom rudnika ugljena u Zimbabveu pucali i ranili dvojicu lokalnih radnika jer su se žalili i tražili plaće. No, najveći problem s kojim se susreću privatni vojnici i zaštitari iz Kine je i dalje jezična barijera.

Komentari

komentar





You may also like