Medij: Kina planira prvu vojnu pomorsku bazu na Atlanskom oceanu

Peking namjerava izgraditi svoju prvu pomorsku ispostavu na Atlantskom oceanu, što bi omogućilo Kini da pozicionira svoje ratne brodove nasuprot istočnoj obali SAD-a. Mediji i analitičari špekuliraju gdje i kada će se to dogoditi. Scenarij hoće li se to dogoditi više nije upitan

Peking želi uspostaviti vojnu bazu u Ekvatorijalnoj Gvineji, manjoj zapadnoafričkoj zemlji s populacijom od 1,4 milijuna, objavio je Wall Street Journal, citirajući neimenovane američke dužnosnike iz obavještajnih krugova. Kina vjerojatno razmatra izgradnju baze u gradu Bata gdje se već nalazi kineska dubokovodna trgovačka luka, piše u izvješću. WSJ je dodao da bi se pomorska postaja na Atlantiku mogla koristiti za ponovno naoružavanje i preuređenje kineskih ratnih brodova, što bi nedvojbeno uznemirilo Washington.

Medij citira visokog dužnosnika Bijele kuće koji je rekao da su iz Washingtona prošle godine upozorili Ekvatorijalnu Gvineju da bi “potencijalni koraci koji uključuju kineske aktivnosti u toj regiji izazvali zabrinutost za nacionalnu sigurnost”.

Kina i Ekvatorijalna Gvineja nisu komentirale ovu mogućnost, ali kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je krajem prošlog mjeseca u Dakaru u Senegalu razgovarao sa svojim kolegom iz Ekvatorijalne Gvineje, Simeonom Oyono Esonom Angueom. Global Times, kineski državni medij, ustvrdio je u ponedjeljak da bi bilo “nezamislivo” da se Peking upusti u “stratešku igru ​​velikih sila” na Atlantiku, ali da je ipak Kina napravila velika ulaganja u Afriku i da se planira boriti protiv piratstva u regiji. “Ako bi Kina tamo uspostavila pomorsku opskrbnu stanicu, riječ je o drugačijoj namjeri od onoga što su SAD zamislile. To će koristiti regiji bez ikakve štete”, istaknuto je u Global Times-u.

Komentari

komentar
You may also like