Medij: kineska špijunka spavala s najmanje dva američka gradonačelnika i podržavala demokratskog kongresmena

Ugledni američki portal Axios objavio je priču o kineskoj obavještajki koja se godinama kretala u političkim krugovima, prvenstveno u Kaliforniji, kako bi stekla informacije. Axios tvrdi, pozivajući se na razne izvore iz američkih obavještajnih službi, da je Christine Fang spavala s najmanje dva gradonačelnika, dok je potvrđeno da je sudjelovala u kampanji demokratskog kongresmena.

Operacija kineske špijunke, tvrdi Axios, čija je istraga trajala godinu dana, trajala je od 2011. do 2015.

Fang je sudjelovala u prikupljanju sredstava za demokratskog predstavnika Kalifornije u Zastupničkom domu Erica Swalwella 2014., piše Axios, pozivajući se na američke dužnosnike. Dužnosnik tvrdi da nije bilo ilegalnih donacija, a Axios je objavio fotografiju Fang sa Swalwellom dok još nije bio kongresmen, već lokalni vijećnik.

“Zastupnik Swalwell je davno dao FBI-u informacije o toj osobi, koju je upoznao prije više od osam godina i s kojom se nije vidio skoro šest godina. Kako bi zaštitio informacije koje mogu biti klasificirane, neće sudjelovati u izradi vaše priče”, odgovorili su Axiosu iz ureda zastupnika Swalwella.

Axios piše da su savezni istražitelji upozorili Swalwella 2015. zbog kontakata s Fang, koja je napustila SAD iznenada 2015. u jeku istrage.

Swalwell je inače član odbora za obavještajne poslove Zastupničkog doma.
“Kroz financiranje kampanje, ekstenzivno umrežavanje, osobnu karizmu i romantične ili seksualne odnose s najmanje dvojicom gradonačelnika na srednjem zapadu, Fang je došla blizu političkoj moći, prema trenutnom i bivšem američkom obavještajcu i jednom bivšem izabranom dužnosniku”, piše Axios.

Fang nije stekla klafisiirane informacije, ali je riječ o “velikoj stvari” jer je bila povezana s “vlro senizitivnim ljudima”, rekao je visoko pozicionirani američki obavještajac anonimno za Axios.

Fang je studirala na sveučilištu u širem području San Francisca, a povezivala se, na raznim konferencijama, stranačkim skupovima i događajima na kampusu s američkim dužnosnicima i važnim osobama, piše Axios, pozivajući se i na svjedočanstva osoba koje su studirale s Fang.

Fang je, piše Axios, imala seksualne odnose s najmanje dva gradonačelnika gradova na Srednjem Zapadu tijekom trogodišnjeg razdoblja.

“Najmanje dva odvojena seksualna odnosa s izabranim dužnosnicima, uključujući s jednim gradonačelnikom grada na Srednjem Zapadu, uhvatio je FBI elektroničkim praćenjem Fang, prema dvama dužnosnicima obavještajne zajednice”, navodi Axios.

Fang je također volontirala u kampanji demokratskog kandidata za Zastupnički dom Ro Khannea, koji naposljetku nije izabran. Osoblje njegove kampanje za izbore 2014. potvrdilo je da je Fang volontirala u kampanji.
Fang je navodno pomagala i u prikupljanju sredstava za demokratsku zastupnicu Hawaija Tulsi Gabard 2013., a pojavljuje se na fotografijama s više kalifornijskih političara, među kojima su i drugi predstavnici Kalifornije u zastupničkom domu – Judy Chu i Mike Honda.

 

Komentari

komentar

You may also like