Medij: Kineske balističke rakete su američka “noćna mora”

Američka vojska mora ponuditi vjerodostojnu obranu svoje infrastrukture u tihooceanskoj regiji, piše u kraćoj analizi Kris Osborn za The National Interest, američki analitički časopis koji izlazi zadnjih 30 godina.

Dok je većina američkih stratega zabrinuta oko tzv. kineskih “ubojica nosača avion”, projektila koji mogu uništavati nosače zrakoplova na udaljenosti do 3200 km, postoje jednaki ili veći rizici za američke baze i objekte smještena diljem Pacifika.

Više od “ubojica nosača zrakoplova”

Kineski projektili DF-21D i DF-26 i dalje privlače veliku pozornost analitičara. Testovi su pokazali da je riječ o projektilima koji mogu nositi više različitih vrsta bojevih glava, vrlo su precizno navođeni i imaju solidan domet. Upravo oni su ključni u taktici “uskraćivanja pristupa području”. Osim što su prijetnja američkim nosačima, ovi kineske balističke rakete mogu bez problema “potegnuti” do američkih baza u Guamu, Južnoj Koreji, Japanu i Tajvanu. Udaljenost od Pekinga do Tokija je oko 2100 km, što je udaljenost koja je unutar dometa DF-26 koji je službeno 3200 km (neki izvori tvrde da je domet i veći). Upravo ovakav razvoj kineskog balističkog naoružanja je vjerojatno glavni razlog zašto američka obrambena industrija naglo razvija oružja za obrane baza.

Zaštita američkih baza u tihooceanskoj regiji

Američka vojska ubrzano razvija i testira oružane sustave s posebnim namjerom da se suprotstavi kineskim raketnim prijetnjama protiv ranjive američke infrastrukture na Pacifiku. ”

“Moramo biti u mogućnosti efikasno pratiti prijetnje u realnom vremenu”, rekao je general Jeffrey Harrigian novinarima na simpoziju zračnih snaga 2021. kada je raspravljao o važnosti obrane baza. Mogućnost pronalaženja, praćenja i uništavanja višestrukih neprijateljskih prijetnji koje se približavaju, kao što su hipersonično oružje, napadi krstarećim projektilima ili više napadačkih dronovi rješavaju se putem novih umreženih sustava. Integrirani sustav borbenog zapovjedništva zračne i raketne obrane (ICBS) umrežuje i brzo razmjenjuje informacije o dolazećim prijetnjama, a spaja sve razvijenije radare, senzore i satelite, zajedno s umjetnom inteligencijom (AI) i proturaketnom obranom. Primjer je zemaljski radar Sentinel spojen s proturaketnom sustavom Patriot ili sustavom obrane od raketa na velikim visinama (THAAD). U jednoj demonstraciji prošle godine, vojni ICBS uspio je uspješno pratiti i uništiti dvije dolazne manevarske krstareće rakete istovremeno, s jednim sustavom Patriot.

Ipak, dok se SAD sve više oslanja na naprednu tehnologiju, satelite i umjetnu inteligenciju, Kina ubrzano radi na oružju koje uništava satelite (ASAT) kao i na elektromagnetskom naoružanju koje gasi ili ometa neprijateljske sustave. Zbog toga već nekoliko godina američka mornarica tijekom vježbi obučava mornare koristiti sekstant, instrument za navigaciju iz 18. stoljeća koji se oslanja na pozicije nebeskih tijela.





Komentari

komentar

You may also like