Medij: Ključni ukrajinski savjetnik tvrdi da bi novi zajam MMF-a od 5 milijardi dolara umirio druge vjerovnike

Osiguravanje novog zajma od 5 milijardi dolara od MMF-a pomoglo bi uvjeriti druge vjerovnike Ukrajine da je makroekonomska situacija u ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, rekao je u petak za Reuters glavni ekonomski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

Novo financiranje Međunarodnog monetarnog fonda tijekom narednih 18 mjeseci moglo bi poslužiti kao sidro za veći paket od 15 do 20 milijardi dolara za pomoć Ukrajini u prevladavanju gospodarske krize uzrokovane ruskom invazijom, rekao je savjetnik Oleg Ustenko. Dodao je da su ukrajinski dužnosnici u kontaktu s globalnim zajmodavcem u vezi s potencijalnim zahtjevom, dodajući da bi cilj trebao biti da se krene naprijed što je brže moguće. MMF je odbio komentirati.

Ustenkovi komentari uslijedili su nešto više od dva tjedna nakon što je guverner ukrajinske središnje banke Kyrylo Shevchenko rekao Reutersu da traži čak 20 milijardi dolara od MMF-a u dvije ili tri godine – iznos koji bi Ukrajinu stavio daleko iznad limita “izuzetnog pristupa fondu” za kreditiranje. Veličina tog zahtjeva izazvala je intenzivnu raspravu unutar MMF-a jer bi također pokrenula pitanja o održivosti ukrajinskog duga.

Revidirani plan bio bi modeliran prema paketu financiranja dogovorenom 2015., nakon ruske invazije na regiju Krim u Ukrajini, koji je uključivao 17,5 milijardi dolara sredstava MMF-a, ali je pomogao prikupiti ukupno financiranje od 40 milijardi dolara. “Program MMF-a od 5 milijardi dolara bio bi u skladu s ranijim razinama financiranja i mogao bi biti katalizator za financiranje iz drugih izvora, uključujući EU, (SAD) Ministarstvo financija i druge pojedinačne zemlje”, rekao je Ustenko za Reuters. Prethodni ukrajinski kreditni program od 5 milijardi dolara otkazan je u ožujku jer je MMF odobrio 1,4 milijarde dolara hitnog financiranja uz nekoliko uvjeta u prvim tjednima ruske invazije. Ukrajinske vlasti obećale su raditi s Fondom na osmišljavanju novog gospodarskog programa “s ciljem oporavka i rasta, kada to uvjeti dopuste”.

Ukrajina, koja se suočava s internim raseljavanjem oko 7 milijuna ljudi zbog ruske invazije, bori se za prikupljanje resursa kako bi se nosila s nestašicom energije, rastućom inflacijom i sve gorom humanitarnom krizom kako se zima približava. Osim toga, Ukrajina se u 2022. godini suočava s gospodarskim smanjenjem od 35%-45% i mjesečnim fiskalnim manjkom od 5 milijardi dolara, pri čemu se do sada materijalizirala samo trećina od oko 29 milijardi dolara obećane pomoći Zapada, kažu ekonomisti. Ovog su tjedna ukrajinski inozemni vjerovnici podržali njezin zahtjev za dvogodišnjim zamrzavanjem plaćanja gotovo 20 milijardi dolara međunarodnih obveznica, ali Ukrajina i dalje mora platiti 635 milijuna dolara glavnice prethodnih zajmova MMF-a počevši od sredine rujna. Ustenko je rekao da se Ukrajina nada da će brzo napredovati u pregovorima s MMF-om s ciljem postizanja preliminarnog sporazuma prije nego što ta plaćanja dospiju.

Rizici, presedan





Zagovornici novog programa tvrde da je Ukrajina dobro napredovala u rješavanju problema deficita i korupcije prije rata, a novo zajmovanje omogućilo bi joj stabilizaciju gospodarstva. No, kritičari kažu da bi veliki novi zajam mogao dovesti Fond u opasnost, jer bi Rusija još uvijek mogla dobiti rat i odbiti platiti dugove Ukrajine.

Mark Sobel, američki predsjednik think tanka za financijsku politiku OMFIF i bivši visoki dužnosnik Ministarstva financija, rekao je da je Fond osnovan da bude “prvi odgovor na ozbiljne sustavne globalne ekonomske krize” i da bi trebao djelovati kako bi pomogao Ukrajini u isplati mirovina i drugih obveza. Martin Muehleisen, bivši šef strategije MMF-a sada povezan s Atlantskim vijećem, rekao je da bi čak i zajam od 5 milijardi dolara pokrenuo pitanje održivosti duga usred rata i postavio zabrinjavajuće presedane, jasno ga prebacujući na prioritete Zapada. “SAD i njegovi saveznici koristili su MMF za strateške svrhe tijekom Hladnog rata. Ponovno bi se moglo zatražiti približavanje fonda političkim ciljevima Zapada, ali to bi bilo u sukobu s težnjom MMF-a da bude istinski globalna organizacija”, rekao je Muehleisen.

 





Komentari

komentar

You may also like