Medij: Koliko je Rusija izgubila potonućem raketne krstarice ‘Moskva’?

Rusija je potvrdila da je raketna krstarica Moskva, vodeći brod njene Crnomorske flote, potonula dok je bila tegljena u luku nakon, kako je rekla, požara i eksplozija koje su uključivale streljivo pohranjeno na brodu.

Ukrajina tvrdi da je sudbina Moskve bila zapečaćena raketnim napadom koji su njezine snage pokrenule s obale i koji je razderao trup golemog sovjetskog broda. Rusko ministarstvo obrane nije potvrdilo tu verziju događaja. Novinska agencija Reuters, čiji tekst prenosimo u nastavku, nije mogla provjeriti točnost tvrdnji ruske i ukrajinske strane.

U nastavku slijedi pregled mogućih posljedica potonuća Moskve za borbenu spremnost Rusije:

Što je Rusija izgubila?

Rusija ima moćne sustave protuzračne obrane raspoređene na Krimu, koji je oduzela Ukrajini 2014., ali Moskva je bila u stanju pružiti dugometnu i mobilnu protuzračnu obranu za cijelu Crnomosku flotu i bila je plutajuće zapovjedno i kontrolno središte. Gubitak Moskve degradira protuzračnu obranu flote, osobito u misijama većeg dometa.

Što se dogodilo posadi?





Brod je imao posadu od oko 500 mornara za koje je Rusija rekla da su uspješno evakuirani na druge brodove prije nego što su u petak vraćeni u matičnu luku Sevastopolj na Krimu. Ukrajina je sugerirala da je vjerojatno bilo smrtnih slučajeva, ali Rusija još nije dala službene izajve o toj temi.

Može li gubitak promijeniti tijek sukoba u Ukrajini?

Malo vjerojatno, ali britansko ministarstvo obrane kaže da će njegov gubitak vjerojatno potaknuti Rusiju da preispita svoju pomorsku poziciju u Crnom moru. Američki dužnosnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da, iako bi potonuće moglo imati simboličan učinak i potencijalno pokrenuti pitanja o dugoročnim pomorskim sposobnostima Rusije, malo je vjerojatno da će imati veći utjecaj na tijek sukoba. Ruska mornarica dosad nije igrala veliku ulogu.





Jedan američki dužnosnik rekao je da je Rusija svoje ratne brodove koristila samo na ograničen način, za povremene napade i opskrbu trupa na jugu. Rusija zadržava pomorsku dominaciju u neposrednoj blizini, a Moskva je bila opremljena za uništavanje neprijateljskih brodova na moru, ali od ukrajinske mornarice je ostalo malo toga.

Hoće li ruska mornarica sada promijeniti način djelovanja i je li to važno?

Potvrdno, ali se ta promjena ne smatra iznimno značajnom. Nakon što je izbio požar na Moskvi, za koji američki dužnosnici vjeruju da je vjerojatno ukrajinski napad, oko pet ruskih ratnih brodova u sjevernom dijelu Crnog mora udaljilo se dalje od obale, oko 80 nautičkih milja. No, američki dužnosnici rekli su kako vjeruju da su ti brodovi još uvijek sposobni izvesti napade na Ukrajinu s te udaljenosti, ali je manje vjerojatno da će Ukrajinci biti gađani tako daleko od obale. Institut za proučavanje rata (ISW), think tank (trust mozgova – oblik neprofitne organizacije čiji se članovi bave istraživačkim i obrazovnim radom op.a.) sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da bi sposobnost ukrajinske vojske da pogodi ruske ratne brodove u Crnom moru mogla prisiliti rusku mornaricu da rasporedi dodatnu protuzračnu obranu i druga sredstva zaštite.

Je li Moskva trebala imati ulogu u sukobu?

Nije jasno, ali neki analitičari kažu da je to možda pomoglo u podršci mogućem ruskom amfibijskom iskrcavanju u ukrajinskoj luci Odesa, što se još nije dogodilo zbog otpora ukrajinskih snaga. Potonuće broda može se u nekim dijelovima Ukrajine smatrati smanjenjem šanse za napad i dopuštanje Ukrajini da prerasporedi neke od svojih snaga negdje drugdje.

Može li Rusija lako zamjeniti sposobnosti Moskve?

Ne. Rusija ima još dva broda iste klase, Maršal Ustinov i Varjag, koji služe s ruskom sjevernom i pacifičkom flotom. Turska, koja kontrolira pristup Crnom moru preko Bospora, neće im dopustiti da uđu u vrijeme rata.

Je li Moskva bila naoružana jedinstvenim oružjem?

Ne. Brod je bio opremljen protubrodskim raketama i raketama zemlja-zrak, ali nije bio opremljen ruskim krstarećim raketama posljednje generacije Kalibr ili hipersoničnim projektilima.

Koliko je brod bio moderan?

Ne baš. Dizajniran u Sovjetskom Savezu 1970-ih tijekom Hladnog rata, bio je zamišljen da uništi američke nosače zrakoplova i bio je u službi gotovo četiri desetljeća. Prošao je opsežnu obnovu, a prema britanskom ministarstvu obrane, vratio se u operativni status tek 2021. godine. Unatoč obnovi, tvrde izvri, mnogi sustavi na brodu bili su zastarjeli.

Koliko je snažan udarac ruskom vojnom ponosu nakon potopanja Moskve?

To je gorak gubitak za rusku vojsku jer je brod, iako je ostario, bio simbol ruskog vojnog ponosa i Crnomorske flote sa sjedištem na Krimu. Ako je probijen ukrajinskim protubrodskim projektilima, bit će to najveći ruski ratni brod izgubljen u akciji od 1941., kada su njemački ronilački bombarderi onesposobili sovjetski bojni brod Marat u luci Kronshtadt. Potonuće, bilo ukrajinskim raketnim napadima ili nesrećom, “velika je propagandna pobjeda Ukrajine”, piše u procjeni ISW-a. Zapadni diplomati i stručnjaci očekuju da će viši časnici Crnomorske flote izgubiti posao zbog potonuća.

 

Deseci ljudi okupili su se u petak u krimskom gradu Sevastopolju da oplakuju potonuće Moskve, vodećeg broda ruske Crnomorske flote. Neki su se grlili, a neki položili cvijeće na spomenik osnutku ruske mornarice u središtu Sevastopolja, sjedištu Crnomorske flote, izvještava Reuters.

„Čak i za one koji na njoj nisu bili, Moskva je bila simbol za sve, simbol naše moći, naše nade, oživljavanja flote 1990-ih” nakon raspada Sovjetskog Saveza, rekao je pričuvni kapetan Sergej Gorbačov, koji se obratio okupljenima u svojoj pomorskoj uniformi.

„Bit će pobjeda, bit će tragedija, ali sjećanje ostaje”, rekao je Gorbačov.

Komentari

komentar

You may also like