Medij: Kremlj priprema Ruse za poraze u Ukrajini

“Sve dok ukrajinska protuofenziva ne dovede do uvjerljivog poraza ruske vojske, većina Rusa ostat će uvjerena da je sve ovo na neki način bilo nužno.”

Dok ukrajinske snage nastavljaju postavljati uvjete za dugo očekivanu protuofenzivu, moskovskoj klasi stručnjaka ponestaje optimizma. Umjesto da nastave govoriti da ruska “specijalna vojna operacija” i dalje ide prema planu, mediji pod kontrolom Kremlja kao da aktivno pripremaju domaće stanovništvo da prihvati daljnje neuspjehe na bojnom polju, piše Newsweek.

“Ruske savezne emisije i vijesti ukazuju na svu zapadnu vojnu pomoć koju je Ukrajina primila”, rekla je Kateryna Stepanenko iz Instituta za proučavanje rata (ISW) za Newsweek. “Oni doista ističu broj vojnika koje su obučavale zemlje NATO-a i količinu oružanih sustava koje isporučuje Zapad.”

Zapadne su zemlje opskrbile Ukrajinu s više od 60 milijardi dolara izravne vojne pomoći, od protutenkovskih raketnih sustava Javelin koji su prošle godine pomogli u odbijanju ruskog početnog napada na Kijev do tenkova Leopard i raketa Storm Shadow koji se upravo sada pojavljuju na ratištu. Osim toga, posljednjih je mjeseci skup od 26 zemalja, uključujući SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Poljsku, proveo čak 30 000 ukrajinskih vojnika kroz tečajeve s ciljem poboljšanja sposobnosti Kijeva da se uključi u kombinirano naoružanje.

Čini se da poruka odobrena od strane Kremlja koja se prenosi ruskim gledateljima ostavlja otvorenom mogućnost da, nakon uspješnih ukrajinskih protuofenzivnih operacija oko Harkiva prošlog rujna i u gradu Hersonu u studenom, Moskva očekuje da bi u ljeto 2023. ukrajinske snage mogle vratiti teritorij oko Melitopolja, Berdjanska, pa čak i na Krimu.

“Mnogo rasprava na ruskoj televiziji usredotočeno je na to gdje će Ukrajina najvjerojatnije usmjeriti svoje protuofenzivne operacije”, kazala je Stepanenko. “Pričaju o ukrajinskim izviđačkim bespilotnim letjelicama, prikazuju puno snimaka ukrajinskih napada na Luhansk koristeći rakete Storm Shadow koje su nedavno dobili iz Ujedinjenog Kraljevstva, naglašavaju prijetnju Krimu i agresivno se dotiču straha Rusa od NATO-a i od takozvanih ‘nacista’ u Kijevu.”





Međutim, ruski medijski spin nije samo propast.

“Iako naglašavaju prijetnju, oni također ističe radnje koje Rusija poduzima kako bi smanjila kapacitet Ukrajine da postigne veliki napredak”, objasnila je Stepanenko. “Vrlo često prikazuju snimke nedavnih ruskih raketnih napada za koje tvrde da su uništili ukrajinske vojne objekte i govore gledateljima kod kuće da su ti događaji barem odgodili protuofenzivu.”

“Ako se pokaže da Ukrajina ne može napredovati, propaganda Kremlja moći će se vratiti na retoriku da su ruski raketni napadi i obrambene pripreme spasili stvar”, rekla je. “Ali ako doista na kraju dođe do ruskih vojnih neuspjeha, onda sve dok ti neuspjesi nisu katastrofalni, stanovništvo neće biti iznenađeno kao što je bilo prošlog rujna nakon ukrajinskog oslobađanja regije Harkov.”





Prema izvorima koji iz prve ruke znaju kako funkcionira medijski ekosustav pod kontrolom Kremlja, takve poruke ne bi dospjele na televizijske ekrane u Rusiji bez pristanka vlasti, piše Newsweek. Ruskoj se publici namjerno prenosi narativ da Ukrajina sada predstavlja legitimnu vojnu prijetnju Rusiji – što je oštra suprotnost ideji da bi ruske snage još uvijek mogle zauzeti Kijev za tri dana ako to stvarno žele učiniti.

“Već je postojala neka vrsta filtracije u kojoj je svatko tko bi mogao reći bilo što nepredvidivo odavno skinut s programa”, rekao je Mihail Sinelnikov-Orishak, ruski politički analitičar koji je ranije bio čest gost emisija ruskih federalnih kanala. “Da, ima govornika koji daju pesimistične izjave o stanju stvari na ratištu, ali nitko tko je sposoban analizirati korijen problema nije pozvan u studio.”

To ne znači da oni čiji se glasovi prenose domaćoj ruskoj publici slikaju ružičastu sliku. Umjesto toga, oni jednostavno prenose najružičastiju moguću sliku u ovim okolnostima. “Čak i okorjeli domoljubi priznaju da će ukrajinska protuofenziva vjerojatno donekle biti uspješna, ali ističu da to ipak neće biti kobno za ruske ratne napore”, rekao je Sinelnikov-Orishak.

“Oni tvrde da je Ukrajina pretjerano obećala uspjeh, kako vlastitom narodu tako i svojim zapadnim partnerima, i da će, kada se ukrajinski dobici na bojnom polju pokažu manjim od onoga čemu su se nadali, to biti toliko demoralizirajuće za Kijev da će krajnji rezultat biti neka vrsta ruske pobjede”, dodao je. Sinelnikov-Orishak tvrdi da su savezne emisije postale “neka vrsta televizijske psihološke terapije.”

Prema Sinelnikov-Orishaku, stvarnost na ekranu pokazuje granice kapaciteta Kremlja da prilagodi stvarnost svojoj volji, čak i unutar zemlje. Međutim, on i dalje vidi potencijal za takve informacijske operacije da pomognu u pasivnom prihvaćanju “specijalne vojne operacije” Vladimira Putina u ruskoj javnosti.

“Kad bi ruska propaganda imala kapacitet za mobilizaciju, onda vojsci ne bi bilo tako teško pronaći dragovoljce voljne potpisati ugovore”, istaknuo je. “Međutim, čak i ako ruske trupe budu potisnute natrag na granice od 24. veljače 2022. i borbe tamo prestanu, unutar Rusije će se reći da smo ‘demilitarizirali’ Ukrajinu i tako ih spriječili da pokrenu napade velikih razmjera na ruski teritorij. ”

“Sve dok ukrajinska protuofenziva ne dovede do uvjerljivog poraza ruske vojske”, dodao je, “većina Rusa ostat će uvjerena da je sve ovo na neki način bilo nužno.”

NATO prvi put nakon Hladnog rata izrađuje detaljan plan u slučaju napada Rusije

 

 

 

 

Komentari

komentar

You may also like