Medij: Kritike zapadnih medija na račun domaćina Svjetskog prvenstva Katara su ‘stari orijentalizam preoblikovan za modernu publiku’

Dok Katar ulazi u povijest kao prva muslimanska zemlja koja je ugostila FIFA Svjetsko prvenstvo, neki su kritičari jezik zapadnih medija o turniru opisali kao rasistički, islamofobičan i orijentalistički.

Zapadne kritike Katara “ne odnose se na ljudska prava, a nedosljednost je vrlo jasna. To je stari orijentalizam koji je preoblikovan za modernu publiku”, rekao je za Anadolu Agency politolog Muhammad Jalal, predavač i voditelj podcasta Thinking Muslim. “Neki od starih orijentalističkih nazora stalno su se iznova vrtjeli u medijima. Arapi i muslimani prikazani su kao korisni samo za proizvodnju nafte i trošenje raskošnih količina novca u zapadnim prijestolnicama”, rekao je.

Dotičući se negativnog učinka zapadnih medijskih narativa na muslimane, Jalal je rekao: “Ako imate tisak koji vas neprestano opisuje kao lopove, kao teroriste, kao ubojice, kao ljude koji nemaju osnovne kvalitete civilizacije koje imaju Europljani, onda će vas europska javnost gledati na ovaj jednodimenzionalan način.”

Priče za upravljanje percepcijom

Jalal je većinu medijskih naslova o Kataru nazvao “manipulativnim”, ističući naslovnicu francuskog satiričnog tjednika Le Canard Enchaine koja prikazuje katarske nogometaše kao teroriste s oružjem u rukama. Rekao je da se radi o svojevrsnom govoru mržnje, kakav se često viđa u francuskom tisku, dodavši da se takve priče plasiraju u svrhu upravljanja percepcijom. Gotovo polovica novinskih naslova bila je o temama koje nisu nogometne, dodao je.

Citirajući anketu provedenu u Ujedinjenom Kraljevstvu prije turnira, Jalal je istaknuo da su rezultati pokazali da oko 62% britanske javnosti smatra da Katar treba spriječiti da bude domaćin Svjetskog prvenstva samo zbog njegovog stava o LGBT pitanjima.





‘Svjetsko prvenstvo postaje događaj nametanja europske kulture i vrijednosti’

Jalal je rekao da se Svjetsko prvenstvo pretvorilo u priliku za pokušaj nametanja europske kulture i vrijednosti, a ne u sportski događaj, spomenuvši britanskog navijača koji je pokušao ući na stadion u kostimu križara. “Talk TV, koji je desničarski britanski kanal, rekao je: ‘Kakav hrabar čovjek! Otišao je u Katar i sada im pokazuje engleski duh.’ To je neprihvatljivo”, ustvrdio je Jalal Objasnio je da viteška odjeća križara asocira na okupaciju Jeruzalema iz 11. stoljeća.

Smatra da Arapi i muslimani u istoj situaciji ne bi ocrnili povijest i kulturu zemlje domaćina, “ali za Britance i Europljane je savršeno prihvatljivo ponašati se na takav način”.





Migranti radnici

Rekao je da ima istine u kritikama upućenim Kataru zbog radnika migranata, ali je dodao da su podaci o radnicima koji su izgubili živote tijekom izgradnje stadiona varljivi. Rečeno je da je umrlo oko 6500 radnika migranata iz Pakistana, Šri Lanke, Nepala, Indije i Bangladeša. Većina javnosti to prihvaća kao legitimnu brojku. Naglasio je da je tih 6.500 ne-Kataraca iz raznih profesija, uključujući liječnike, nastavnike i radnike, navodeći rad Marca Owena Jonesa, koji predaje bliskoistočne studije na katarskom sveučilištu Hamad Bin Khalifa.

Dotaknuvši se BBC-jevog emitiranja programa koji je kritizirao odnos Katara prema radnicima migrantima, zabranu LGBT zajednice i korupciju u FIFA-i umjesto ceremonije otvaranja Svjetskog prvenstva, Jalal je naglasio da je BBC ranije uživo prenosio slične događaje u Rusiji i Kini. Rekao je: “Do 2 milijuna Ujgura trenutačno se nalazi u takozvanim kampovima za prekvalifikaciju (u Kini), koje ćemo nazvati logorima genocida, ali tijekom Zimskih olimpijskih igara (2022.) uopće se (o tome) nije puno raspravljalo.” Dodao je da je prije otprilike četiri godine, tijekom Svjetskog prvenstva 2018., postojalo mnogo razloga za razgovor o stvarnim kršenjima ljudskih prava u zemlji domaćinu Rusiji, ali nije se čula niti jedna kritika.

Predsjednik FIFA-e brani Katar od zapadnog ‘licemjerja’

 

Komentari

komentar

You may also like