Medij: Macron je u Zagrebu nazvao britanskog premijera Johnsona “klaunom”

Francuski predsjednik je navodno nazvao britanskog premijera Borisa Johnsona “klaunom” i rekao da je sramota što tako veliku državu, s kojom bi Francuska mogla surađivati, vodi diletant, prenosi tjednik Le Canard Enchaine.

Prema tom mediju francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je vrlo kontroverzne i nediplomatske primjedbe o britanskom premijeru Borisu Johnsonu tijekom nedavnog posjeta Zagrebu.

Le Canard Enchaine jučer je objavio kako je Macron rekao da mu se Johnson ispričava zbog načina na koji se ponaša u javnosti i svog stava o ribolovnim dozvolama za francuske koćarice i zbog dogovoru o podmornicama kojim je francuski proizvođač izgubio ugovor s Australijom vrijedan 40 milijardi dolara.

“U četiri oka mi je rekao da mu je žao što se tako ponaša, priznajući da prije svega mora udovoljiti javnom mnijenju”, rekao je Macron, dodajući da je Johnson očito shvatio da je Brexit zapravo veliki apsurd. Prema časopisu, Macron kao rezultat Brexita navodi nestašicu goriva u UK i prazne police kao dokaze.

Macron je svoj odnos sa britanskim premijerom opisao kao “cirkus”, napominjući da, kada razgovaraju osobno, sve se čini u redu, ali nakon toga Johnson učini nešto na “neelegantan način”. Macron se referirao na Johnsonovu objavu osuđujućeg pisma upućenog Macronu 25. studenog u kojem iznosi plan za rješavanje migrantske krize. Macron je zaključio da je “jako tužno vidjeti veliku zemlju, s kojom bismo mogli snažno surađivati, kako ju vodi klaun”.  Odnosi između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske pogoršali su se u posljednjih nekoliko godina usred nesuglasica oko Brexita, ribolova i podmorničkog pakta AUKUS.

Francuska je reagirala na Johnsonovo javno pismo prošlog tjedna povlačeći poziv britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel, koja se trebala sastati s francuskim kolegom u Calaisu kako bi razgovarala o migrantskoj krizi.

Komentari

komentar

You may also like